Portretten

Wat is religieus leven vandaag? Deze vraag kan het beste beantwoord worden door de religieuzen zelf. Een aantal religieuzen stelden we de vraag: Broeder, zuster, wie ben je?
Hieronder leest u hoe zij deze vraag beantwoorden en wat zij zien als de kern van hun religieus zijn.

 

 

Kleine Zuster Mauricia: Het leven, het hele leven omarmen als de plek van Godsontmoeting.

Voor zuster Mauricia is de de kern van het zuster zijn: “durven zijn wie ik ben – met mijn gaven, maar ook met mijn mislukkingen, mijn tekorten – en zo met lege handen naar God gaan. Hem geheel en al God laten zijn.

Mark Logtenberg: Religieus leven is optimistisch leven

Voor de jezuïet Mark Logtenberg is de kern van religieus leven, leven met God. Al het andere is secundair. En God is te vinden in alle dingen. Op moeilijke momenten probeert hij zich steeds af te vragen: Hoe is God hier aanwezig?

Broeder Paulus: Monnik op Schiermonnikoog

God staat centraal in het leven van broeder Paulus, benedictijn op Schiermonnikoog. Door het leven in het klooster is hij meer zichzelf geworden, zoals God hem bedoeld heeft. Het is geen weg alleen, maar een weg met God en met medebroeders.

Zuster Maria Esperanza. Ben je bereid God lief te hebben tot het uiterste?

Zuster Maria Esperanza voelde zich op haar elfde al geroepen tot het leven in het klooster. Soms begrijpt ze zelf niet waarom God haar gekozen heeft. Wat ze wel weet is dat God haar kracht geeft. Elke roeping tot religieus leven is een roeping van liefde.

Broeder Gerard Mathijsen Fermentum: gist dat het deeg doet rijzen

Broeder Gerard Mathijsen (1937) is benedictijn in de Sint-Adelbertabdij van Egmond-Binnen. Van 1984 tot 2020…

Zuster Elisabeth Luurtsema: Leef de vraag keer op keer

Claris Elisabeth Luurtsema ziet het afleggen van de eeuwige geloften niet als eind, maar als beginpunt. Steeds opnieuw zal ze voor zichzelf de vraag moeten beantwoorden: Zuster, wie ben je?

Broeder Ignatius Maria Ringhofer, Broeder, wie ben je?

Voor broeder Ignatius Maria is het gemeenschapsleven wezenlijk voor zijn leven met God. Het is een vorm van getuigenis.

Lisbeth Ratwasih: … met kloeke moed

Zuster Lisbeth Ratwasih groeide op in Indonesië, waar het katholieke geloof niet vanzelfsprekend is. Woorden van de stichteres van haar congregatie verwoorden voor haar ook haar eigen spirituele reis.