Synode: documenten en artikelen

Luisterend oor
foto: pixabay /Thomas Wolter

Interviews en artikelen

In het KNR-Bulletin staan regelmatig interessante interviews en artikelen over het synodaal proces. Hier onder een kort overzicht:

Zuster Katharina Kluitmann: “De Kerk is altijd in verandering. Zonder verandering is er geen leven.”

Zuster Katharina Kluitmann, provinciaal overste van de Franciscanessen van Heythuysen, benadrukt hoe belangrijk het is dat we eerst naar elkaars ervaringen luisteren mét de daarbij horende emoties, en pas dan theologisch nadenken. “Er zijn mensen, waaronder nogal wat bisschoppen, die zeggen dat we emoties buiten het Synodaal Proces moeten laten. Maar als psycholoog kan ik zeggen: dat werkt niet. Emoties zijn deel van het mens-zijn.”

Lees het interview met zuster Katharina Kluitmann

 

Abt Thijs Ketelaars over luisteren in de benectijnse traditie: “In het synodaal proces moeten we het hebben over het leven, leven in overvloed.”

De regel van Benedictus begint met het woord ‘Luister’. Dat laat wel zien hoe belangrijk luisteren in deze traditie is. Abt Thijs Ketelaars van de Adelbertabdij in Egmond spreekt over het belang van luisteren met je oor en met je hart.

Lees het interview met abt Thijs Ketelaars

Karmeliet Huub Welzen over synodaliteit en luisteren: “In en achter de woorden luisteren naar het onzegbare”

De katholieke kerk is met het Synodaal Proces op weg om een meer luisterende kerk te worden, Gods Volk onderweg. Wat hebben de verschillende geestelijke tradities
onder religieuzen te zeggen over goed luisteren? Huub Welzen, prior provinciaal van de Nederlandse Karmelprovincie, wijst op het belang van ‘luisteren in en achter
de woorden’.

Lees Interview Huub Welzen: In en achter de woorden luisteren naar het onzegbare

Religieuzen en de synode na Praag: hoe nu verder?

Het synodale proces begint op stoom te raken. En het proces gaat nog wel even door. Broeder Richard Steenvoorde o.p., delegatielid in Praag bij de Europese synodale bijeenkomst,
praat ons bij en blikt vooruit. Hij doet daarbij een beroep op de religieuzen. Hoe kunnen zijn parochies en gelovigen helpen in dit synodale proces

Lees: Artikel Richard Steenvoorde OP over hoe verder na Praag

De Kerk van God wordt in Synode bijeengeroepen. In gesprek met Myriam Wijlens

Myriam Wijlens, Nederlands theologe en hoogleraar canoniek recht aan de Universiteit van Erfurt (Duitsland) is door Paus Franciscus tot ‘consultor’ van de Vaticaanse Bisschoppensynode benoemd. Op 7 september was zij een van de presentatoren van het voorbereidingsdocument van de bisschoppensynode over het thema: “Voor een Synodale Kerk: Gemeenschap, Participatie en Zending”. Alle reden voor pater Stefan Tertünte scj om met haar in gesprek te gaan.

Lees: Interview met Myriam Wijlens

KNR-Bulletin 2022-2: met special over de Synode

Het zomernummer 2022 van het KNR Bulletin is voor een groot deel gewijd aan de Synode. Hierin is het slotdocument te vinden dat de KNR opstelde n.a.v. webinars. Tevens zijn de reacties van verschillende religieuzen en mgr. de Korte hierop gepubliceerd en het document van de UCESM.

Lees: KNR-Bulletin zomer 2022