Open Kloosterdag

Poster Open Kloosterdag 9 juni 2024

Open Kloosterdag 9 juni 2024: Wat is jouw verhaal?

Op zondag 9 juni 2024 werd voor de elfde maal de Open Kloosterdag gehouden. 27 kloosters openden hun deuren  om bezoekers te verwelkomen. Met dit initiatief willen religieuzen laten zien dat religieus leven een eigentijdse levenskeuze is. Zij willen tonen hoe zij religieus leven in deze tijd vormgeven.

Wat is jouw verhaal?

De zusters, paters en broeders nodigden iedereen van harte uit voor een bezoek. Zij vertelden hun verhaal: wie zij zijn, wat zij doen en waarom ze kiezen voor een leven in dienst van God en mensen.  En gingen in gesprek met de bezoekers over hun verhalen.

Tijdens de open kloosterdagen gaat het namelijk niet zo zeer over het gebouw maar vooral over het verhaal erachter. Wie zijn de kloosterlingen die er wonen, door wie zijn zij geïnspireerd en waarom hebben ze gekozen voor dit leven.

Gevarieerde programma’s

Elk deelnemend klooster bood een eigen programma variërend van exposities, rondleidingen, gesprekken met religieuzen en de mogelijkheid om mee te vieren en te bidden. Bij de Norbertinessen van Sint-Catharinadal trok de tentoonstelling van zandsculpturen extra bezoekers. Bijzonder onderdeel bij de zusters van Liefde in Tilburg was de sing-along met bezoekers en een speciaal koor van zusters en vrijwilligers. De zusters augustinessen gingen in kleine groepen in gesprek met bezoekers in de vorm van een levend boek.
Door het mooie weer werden ook de verschillende kloostertuinen goed bezocht. De clarissen in Megen presenteerden in de tuin ook voor het eerst hun kloosterijs, dat ze onlangs samen met een lokale ijssalon hebben ontwikkeld.

De Open Kloosterdag wordt normaal gesproken iedere twee jaar georganiseerd. Wanneer de volgende Open Kloosterdag gehouden wordt, is op dit moment nog niet bekend.

Gastenverblijven

Verschillende kloosters beschikken ook over een gastenverblijf voor wie er langer dan een dag zou willen verblijven. Zie hiervoor het overzicht van gastenverblijven in kloosters