Klooster beleven

Kennismaken met het klooster kan op tal van manieren: bezoek een klooster- of abdijwinkel, neem deel aan een cursus of bijeenkomst in een bezinningscentrum of verblijf enkele dagen in een van de gastenverblijven.

Bezoek en verblijf

Gastvrijheid is een belangrijke kernwaarde van het religieuze leven. Verschillende kloosters en abdijen hebben een gastenverblijf waar u een aantal dagen kunt logeren. Het is mogelijk en wordt vaak zelfs erg op prijs gesteld dat u (een deel van) de gebedsvieringen bijwoont.
Ook bieden verschillende kloostergemeenschappen programma’s aan voor bezinning en spiritualiteit. Het kan gaan om retraites, cursussen, bezinningsbijeenkomsten, wandelingen etc.
Daarnaast hebben diverse kloosters en abdijen  een winkel die diverse kloosterproducenten verkopen.

Een overzicht van alle gastenverblijven, bezinningscentra en winkels vindt u via de buttons hieronder. U kunt via de kaart ook op plaats of regio zoeken.

Jaar van het Brabants Kloosterleven

2021 is door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot Jaar van het Brabants Kloosterleven. In dit jaar worden tal van activiteiten georganiseerd om het belang van religieus leven in deze provincie onder de aandacht te brengen. Directe aanleiding vormen de bijzondere jubilea van vier kloosterorden in Brabant: 900 jaar Norbertijnen, 750 jaar Sint-Catharinadal (Norbertinessen), 650 jaar Kruisherenklooster in Sint-Agatha en 300 jaar Clarissen in Megen, die tevens dit jaar als gemeenschap 550 jaar bestaan. Op de website www.brabantskloosterleven.nl vindt u veel achtergrond informatie en een overzicht van alle activiteiten. Ook op deze website van de KNR wordt regelmatig bericht gegeven over activiteiten rond dit kloosterjaar in de agenda en bij de nieuwsberichten.

Open Kloosterdag

Elke twee jaar organiseert de KNR de Open Kloosterdag. Op die dag zetten verschillende kloosters hun deuren open om bezoekers te ontvangen en hen te vertellen over hun bewogenheid, hun spiritualiteit en over hun manier van leven.  De eerstvolgende Open Kloosterdag staat gepland in 2022.