Klooster beleven

Kennismaken met het klooster kan op tal van manieren: bezoek een klooster- of abdijwinkel, neem deel aan een cursus of bijeenkomst in een bezinningscentrum of verblijf enkele dagen in een van de gastenverblijven.

Bezoek en verblijf

Gastvrijheid is een belangrijke kernwaarde van het religieuze leven. Verschillende kloosters en abdijen hebben een gastenverblijf waar u een aantal dagen kunt logeren. Het is mogelijk en wordt vaak zelfs erg op prijs gesteld dat u (een deel van) de gebedsvieringen bijwoont.
Ook bieden verschillende kloostergemeenschappen programma’s aan voor bezinning en spiritualiteit. Het kan gaan om retraites, cursussen, bezinningsbijeenkomsten, wandelingen etc.
Daarnaast hebben diverse kloosters en abdijen  een winkel die diverse kloosterproducenten verkopen.

Een overzicht van alle gastenverblijven, bezinningscentra en winkels vindt u via de buttons hiernaast. U kunt via de kaart ook op plaats of regio zoeken.

Brabants Kloosterleven en Ons Kloosterpad

2021 is door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot Jaar van het Brabants Kloosterleven. In dit jaar werden tal van activiteiten georganiseerd om het belang van religieus leven in deze provincie onder de aandacht te brengen. Directe aanleiding vormden de bijzondere jubilea van vier kloosterorden in Brabant: 900 jaar Norbertijnen, 750 jaar Sint-Catharinadal (Norbertinessen), 650 jaar Kruisherenklooster in Sint-Agatha en 300 jaar Clarissen in Megen, die tevens  als gemeenschap 550 jaar bestonden.

Een van de onderdelen van het Jaar van het Brabants Kloosterleven was de opening van Ons Kloosterpad. Dit is een meerdaagse wandelroute langs vele (voormalige) kloosters en abdijen in de oostelijke helft van Brabant. De route is in totaal ongeveer 330 km en verdeeld over vijftien etappes. Start- en stopplaatsen zijn steeds bij een (voormalig) klooster. Naast deze lange-afstandsroute zijn er in de afgelopen periode enkele kortere rondwandelingen ontwikkeld. Dit zijn routes van ongeveer een tot twee uur die beginnen en eindigen bij één van de etappeplaatsen. De komende tijd zullen er nog meer routes worden geopend, ook in het westelijke deel van Brabant.

Op de website www.brabantskloosterleven.nl vindt u alle informatie over het Kloosterpad en andere activititeiten rond het kloosterleven.

Open Kloosterdag

Elke twee jaar organiseert de KNR de Open Kloosterdag. Op die dag zetten verschillende kloosters hun deuren open om bezoekers te ontvangen en hen te vertellen over hun bewogenheid, hun spiritualiteit en over hun manier van leven.  De laatste  Open Kloosterdag was op 15 mei 2022. Een volgende zal naar alle waarschijnlijkheid in 2024 plaatsvinden.

Overige activiteiten

Diverse kloosters zijn geopend tijdens de Open Monumentendag of openen hun klooster- en/of tuin op bepaalde dagen in het jaar. Daarnaast organiseren enkele kloosters en abdijen af en toe een abdij- of kloostermarkt. U kunt deze activiteiten terugvinden in in de agenda en bij de nieuwsberichten.