Jongerencentra

Verschillende religieuze orden en congregaties hebben hun eigen jongerencentrum of een afdeling voor jongerenwerk. Hieronder vind je een overzicht van deze centra.

 

Jongerencollectief

De Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland. De gemeenschap leeft vanuit een ondernemende spiritualiteit waarbij de vita mixta belangrijk is: én contemplatie én actie. De norbertijnen ontvangen zeer regelmatig scholieren en studenten. Het Jongerencollectief van Berne is hét platform voor jonge zinzoekers.

Maastricht Catholic Student Chaplaincy (MCSC)

Maastricht Catholic Student Chaplaincy (MCSC) is een gemeenschap van Nederlandse en internationale studenten die samen met vrienden hun geloofsweg willen wandelen—een weg vol vragen, enthousiasme en veel gelach.

Casella, Hilversum

Stilte en ontmoeting
Klooster Casella heeft een gastenverblijf voor jonge mensen, 18-35 jaar, individueel of als groep. Je kunt enkele dagen verblijven voor een stilteretraite of om te studeren. Voor groepen biedt Casella ook workshops aan. Gebedsvieringen en maaltijden bepalen het ritme.

Franciscaans Jongerenwerk

Wij, Franciscanen, proberen op verschillende plakken in Nederland het verlangen naar God in ons bestaan levend te houden. Graag openen we onze woonplekken voor jou. Zodat je in een open en veilig klimaat na kunt denken over jezelf, je plaats in de samenleving en jouw eigen zoektocht naar God. In onze activiteiten staat de ontmoeting met elkaar en met God centraal.

Klooster op Wielen

Het Klooster op Wielen is een mobiel ‘klooster’, gerealiseerd in een omgebouwde caravan. Het is een initiatief van religieuzen van verschillende religieuze instituten met als doel jongeren op te zoeken op de plekken waar ze zijn, festivals bijvoorbeeld. Zusters en broeders zijn aanwezig bij het Klooster op wielen en gaan tijdens een festival of ander evenement waar veel jongeren zijn, in gesprek met jongeren.

Don Bosco

Don Bosco Werken Nederland
De stichting Don Bosco Werken Nederland is een samenwerkingsverband van zelfstandige jeugd- en jongerenwerken die uitgaan van de christelijke inspiratie, de spiritualiteit en de pedagogische preventieve werkwijze van Don Bosco en die samenwerken op het gebied van vorming, communicatie en financiën.

Broeders van Sint Jan

Onder de naam ‘Sint Jan – Licht, Vuur en Waarheid’ organiseren de Broeders van Sint Jan kampen voor kinderen, tieners en jongeren. Meestal zijn deze activiteiten in het buitenland of op plaatsen in ons land waar het contact met de natuur de jongeren kan helpen zichzelf en God te ontdekken. De kampen bieden een unieke combinatie van fysieke en geestelijke uitdaging

Jongerenwerk Jezuïeten

Jezuïeten zijn actief in het onderwijs, zijn aanwezig bij vluchtelingen en doen veel bezinningswerk. Zij willen Jezus Christus navolgen: in zijn voetspoor mensen nabij zijn en mensen in nood dienen.
Traditioneel werden veel middelbare scholen geleid door jezuïeten. Hun jongeren programma’s heten JOIN en MAGIS.

Leerhuis Westerhelling

De naam “Westerhelling” gaat terug op het landgoed waarop het huis van de fraters Maristen te vinden is. Leerhuis verwijst naar de Joods-Christelijke traditie waarop Leerhuis Westerhelling gegrond is.
Voor de fraters en de mensen die zich met hen verbonden voelen, geeft “Aandachtig Leven” aan wat voor hen wezenlijk is.

Dominicanenklooster Zwolle

Het Dominicanenklooster Zwolle ligt aan de rand van het centrum van Zwolle. In dit neogotische klooster wonen dominicaanse broeders. Eraan verbonden is een actieve katholieke geloofgemeenschap en is er een divers activiteitenaanbod.

Lioba School voor Vrede

De School voor Vrede van het Sint Liobaklooster in Egmond is een plek waar kleine groepen enige dagen kunnen verblijven om in een sfeer van stilte en bezinning het ritme van het kloosterleven te ervaren. Of verblijven met een eigen inspirerend programma, richting vrede in al haar facetten.