Jongerencollectief

De Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland. De gemeenschap leeft vanuit een ondernemende spiritualiteit waarbij de vita mixta belangrijk is: én contemplatie én actie. De norbertijnen ontvangen zeer regelmatig scholieren en studenten. Het Jongerencollectief van Berne is hét platform voor jonge zinzoekers.

 

Van betekenis voor jongeren

Zodra je de Abdij van Berne binnenkomt voel je het: hier treed je een andere wereld binnen. Waarom vinden de broeders het belangrijk om met jongeren in gesprek te gaan?

 

Broeder Frank vertelt: “Jonge mensen zijn, net als wij vroeger, zoekende. Iedereen is uiteindelijk zoekende in zijn leven. Het is voor ons een uitnodiging om mensen te helpen bij die zoektocht. Vaak heeft het te maken met het durven kijken in de stilte van je eigen hart, om rust en bezinning op te zoeken en op die manier ruimte te creëren om met de dingen van het hart bezig te zijn.”

Het Jongerencollectief Berne

Het Jongerencollectief Berne is hét platform voor jonge zinzoekers en helpt jongeren hun antwoorden te vinden op mooie en complexe vragen.
Jamijn Olk: “We schrijven, fotograferen, maken podcasts en ontmoeten elkaar en nodigen jonge mensen uit om mee te doen.”
Luister de podcast AbdijTalks van het Jongerencollectief, alle afleveringen zijn te vinden op Spotify en op de site van de abdij.

Middelbare scholieren

Scholieren kunnen een of enkele dagen doorbrengen in het gastenverblijf van de abdij. Ze kunnen het Geheim van de Norbertijn, ontdekken: een actieve tocht door de abdij.
Ook is er de Sterrentocht: wie ben jij op een onbeduidende planeet, bij een onbeduidende ster en in een onbeduidende hoek? De sterrentocht doet je verwonderen over jouw plaats onder de hemel.
De Stiltechallenge confronteert scholieren met ons geluidsvolle bestaan.
Ze ontdekken wat maakt dat norbertijnen dagelijks de stilte zoeken en wat zij er vinden.
Norbertijnen zijn al eeuwenlang van betekenis voor de ander en ze dagen je uit om mee te doen aan sociale acties. Zo kun je het eten voor de norbertijnen mee bereiden, aan de slag in de abdijtuin of eenzame ouderen een glimlach bezorgen.
Op www.abdijvanberne.nl vind je het actuele aanbod voor studenten over actuele thema’s zoals:

– Van rust naar stilte – leven in balans – De weg vinden naar betekenisvol werk – Samen bijdragen aan een duurzame wereld

Coördinator fysieke programma’s: Marian Timmermans:
m.timmermans@abdijvanberne.nl.

Coördinator Jongerencollectief: Jasmijn Olk: j.olk@abdijvanberne.nl.
www.abijvanberne.nl