Start periode voor de Schepping: paus kondigt vervolg op Laudato Si’ aan

Fragment boodschap Wereldgebedsdag voor de schepping 2023
Fragment boodschap Wereldgebedsdag voor de schepping 2023

1 september is de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping. Op deze dag gaat ook de Periode voor de Schepping van start. Paus Franciscus roept ons op om in deze periode extra aandacht te hebben voor de zorg voor onze aarde. De periode eindigt op 4 oktober, de feestdag van Sint Franciscus. De paus heeft aangekondigd dat hij op deze dag komt met een update van de encycliek Laudato Si’. Dit vervolg krijgt de vorm van een apostolische exhortatie. Daarin zal hij een actueler beeld geven van “de wereldoorlog die tegen ons gemeenschappelijk huis gevoerd wordt”. De paus maakte dit eerder deze week bekend tijdens zijn algemene audiëntie waarin hij aandacht vroeg voor de Periode voor de Schepping.

De exhortatie zal de problemen die paus Franciscus in 2015 beschreef vertalen naar de actuele situatie. Welke kwesties zijn op dit moment dringender dan destijds werd verwacht, welke zijn er en wat is onze rol hierin nu?

Oorlog tegen ons gemeenschappelijk huis

In zijn boodschap voor de Wereldgebedsdag voor de Schepping wijst de paus ook op de onrechtvaardigheid van de klimaatcrisis. Juist de armen hebben hier vaak meer onder te lijden.  Tijdens de audiëntie sprak de paus hier ook over: “Het is noodzakelijk om aan de kant te staan van de slachtoffers van milieu- en klimaatrampen en te streven naar het beëindigen van de zinloze, verschrikkelijke wereldoorlog tegen ons gemeenschappelijk huis.”

Inspiratiegids

De Laudato Si’ Alliantie Nederland maakte samen met het Belgische Ecokerk een nieuwe inspiratiegids met liturgie en handreikingen voor de Periode voor de Schepping.

Lees de boodschap van de paus voor de Wereldgebedsdag voor de Schepping

Delen