Roepingsverhaal van vandaag: Broeder John Mary Jesus Ashfield Broeders van Sint Jan

poster E-novice

In het kader van de roepingenweek, verstuurt de KNR een dagelijkse mailing met een gebed, filmpje, verhaal en aandacht voor een bijzondere roepinsgactiviteit.

Vandaag het roepingsverhaal van broeder John Mary Jesus van de broeders van Sint Jan. Ook speciale aandacht voor het project e-novice van de trappisten van abdij Koningshoeven.

Mijn hart lag bij Hem die van mij houdt

Voor mij betekent ‘roeping’ twee indringende vragen: “Wie is Jezus?” en “Hoe kan ik met Hem zijn?”
De woorden “de leerling die Jezus liefhad” (Joh. 19,26) ervaar ik als de manier waarop Jezus mij ziet
en de reden waarom Hij verlangde dat ik met Hem mee zou gaan.
In mijn tienerjaren was het leven niet altijd makkelijk. Elke familie heeft zijn problemen, en middelbare scholen helpen niet vaak bij persoonlijke groei.
Maar, zoals in het Evangelie, wist Jezus mij heel vaak te vinden in kleine, stille momenten, zoals bij Eucharistische aanbidding in mijn parochiekerk, of via een vriendin die mij uitnodigde om bij Youth 2000 te komen, waar je zonder geld gewoon aan mocht komen met je slaapzak voor een weekend aanbidding, lofprijzing en mooie momenten met andere jongeren.

Als je 18 bent sta je vaak voor keuzes en het was voor mij duidelijk geworden dat mijn hart bij Hem lag.
Toen ik de broeders had ontmoet, zag ik dat dat mannen waren die helemaal doordrongen waren van datgene dat ik diep in mijn hart had…
namelijk Jezus die van mij houdt.

Gebed
Heer Jezus, wees barmhartig met mij,
toon mij uw gezicht van liefde en vreugde.
Laat mij u kennen in uw hart en uw blik,
laat mij leven als uw vriend en beminde leerling.
Ik dank u, Jezus, dat u van mij houdt. Amen.

Meer roepingsverhalen zijn te vinden in de bundel: God heeft jou voor ogen

E-novice

Mannen met belangstelling om monnik te worden, kunnen zich sinds 1 januari 2021 aanmelden voor het multimediale platform ‘eNovice’. Dit digitale noviciaat is een initiatief van de Trappisten van abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Naast de website met infovideo’s over de weg naar het kloosterleven, krijgen kandidaten inspiratiemails, kunnen zij online lessen volgen en is er een e-novicenmeester beschikbaar. “Voor vrijwel al onze nieuwe medebroeders is Google een onmisbare gids geweest. Daarom was het logisch om zelf ook een digitale stap naar voren te zetten”, aldus abt Bernardus Peeters van abdij Koningshoeven.

De bezoeker wordt aan de hand genomen bij iedere stap in het proces: van het eerste contact tot het afleggen van de kloostergeloften. Naast een toelichting door de abt bij iedere fase zijn er ‘testimonials’ van monniken van Koningshoeven. Met de mails die digitale novicen iedere twee weken ontvangen, kunnen zij verder aan de slag. De inspiratiemails bevatten ook tips en oefeningen om de oriëntatie op het kloosterleven te verdiepen, zoals het houden van (digitale) stiltedagen, het volgen van online gebedsdiensten en het proeven aan de Regel van Benedictus.

Dom Bernardus: “We hebben een multimediaal vormingsprogramma ontwikkeld dat kandidaten helpt om een beter beeld te krijgen van het leven als monnik. Het nodigt tevens uit tot bezinning rond de vraag waar iemands roeping ligt. Wij vinden het belangrijker om mensen te ondersteunen om hun bestemming te vinden dan om tegen elke prijs nieuwe monniken te krijgen.”

De dominante toonzetting van eNovice is realisme. “Monniken zijn niet van de ronkende reclameteksten. We vertellen een eerlijk verhaal zonder roze brillen. eNovice sluit daarmee aan in een eeuwenoude traditie waarin kandidaten wordt aangeraden om er nog eens goed over na te denken”, aldus de abt. “We hebben er niets aan om mensen met valse romantiek naar ons klooster te lokken.”

Meer informatie op www.enovice.nl 

Verder in dit vierde bericht  een link naar een filmpje van de Clarissen en een mooi roepingsgebed van zuster Ancilla Martens.

 

Delen