Podcast met zuster Mary Amata over gebed en parochievernieuwing

Dominicanessen van Sint Cecilia in Sittard
De dominicanessen van Sint Cecilia, tweede van rechts is zuster Mary Amata

Katholiekleven.nl maakte een serie podcast over de missionaire parochie. In de laatste aflevering vertelt zuster Mary Amata over gebed en parochievernieuwing. Zuster Mary Amata behoort tot de Dominicanessen van St. Cecilia, uit Sittard. Ze komt uit Amerika. Ze trad in toen ze 24 was, in 2000. “Door mijn ervaring met God in het gebed en vooral door eucharistische aanbidding heb ik Gods liefde ontdekt en ontdekt dat Hij een plan voor mijn leven heeft”, zegt ze over haar eigen ervaring met gebed.

De zusters hebben zelf elke week een moment waarop ze met hun communiteit van vier zusters bidden voor de noden die ze hebben. “Wij bidden samen en hardop voor de noden in ons apostolaat. Vaak kunnen we de week erop danken voor alle vruchten van dat gebed.” Op allerlei manieren ondersteunen de zusters het gebed in de parochie waar ze actief zijn. Hardop bidden, samen met anderen, is voor veel mensen onwennig. Het is iets dat zij zelf ook moest leren en dat ze nu probeert door te geven aan anderen.

Gebed draagt bij aan eenheid

Een van de vruchten van het gebed is eenheid, vertelt zuster Amata. “In het gebed beginnen wij mensen meer te zien als onze broeders en zusters. Ik geloof dat wij een hemelse Vader hebben, dat wij met elkaar verbonden zijn en daarom moeten zorgen voor elkaar. Daar komt onze maatschappelijke leer vandaan, de leer van de Kerk die zegt: wij dragen elkaar in ons hart en ook in de maatschappij helpen wij elkaar.”

Eenheid is belangrijk, zegt zuster Mary Amata. Iedereen heeft van God gekregen talenten, maar in je eentje kun je niets tot stand brengen. Ze spreekt over de Kerk als een familie. “Net als in een familie zijn we niet allemaal hetzelfde. We zijn heel verschillend. We hebben daarom gebed nodig om die eenheid te helpen. Anders zijn we een soort toren van Babel. We proberen iets te maken zonder God en al heel snel luisteren we niet meer naar elkaar.”

Parochievernieuwing

Wie werk wil maken van parochievernieuwing kan vijf stappen zetten die in deze podcastserie worden toegelicht:

  • Ontdek Jezus
  • Neem deel aan een kleine geloofsgroep
  • Deel je geloof en nodig anderen uit
  • Dien met je talenten in kerk en samenleving
  • Bid en ontvang de sacramenten

‘De Missionaire Parochie Podcast’ is een zesdelige podcastserie. De gasten in deze podcast – mannen en vrouwen, priesters, religieuzen en lekengelovigen – vertellen over hun leerproces, waarin lang niet alles meteen goed gaat. Daarom gaat deze podcast ook over geloven in de missionaire parochie.
Deze podcast is een initiatief van het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) en katholiekleven.nl in samenspraak met de Missionaire Parochie.

Luister de podcast met zuster Mary Amata

In mei verscheen in deze zelfde serie een podcast met pater Ignatius Maria over hoe je je geloof kunt delen.

Delen