Jurijn Timon de Vos nieuwe coördinator Laudato Si’ Alliantie Nederland

Jurijn Timon Vos coördinator Laudato Si' Alliantie

De Laudato Si’ Alliantie Nederland krijgt een nieuwe projectcoördinator. Per 1 september neemt Jurijn Timon de Vos het stokje over van Daan Savert. Tot voor kort deed De Vos promotieonderzoek naar de katholieke identiteit van de Radboud Universiteit. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Laudato Si’-instituut aan diezelfde universiteit. Nu gaat de 28-jarige historicus eco-sociale projecten opzetten en coördineren.

Reflectie én actie

De Laudato Si’-alliantie is een duurzaamheidsplatform van samenwerkende katholieke organisaties, waaronder de KNR, de RK Kerkprovincie, het NKV, Vastenactie, Cordaid en Solidair Groningen en Drenthe. De alliantie gelooft in de kracht van reflectie én actie. Onder het coördinatorschap van De Vos zal de alliantie dan ook doorgaan met de bevordering van ecospiritualiteit, bijvoorbeeld in de vorm van retraites. De Vos: “Bezinnen en doen. Voor ons gaan die twee handelingen hand in hand. We zullen de komende jaren zeker met de handen uit de mouwen moeten. Maar het schaadt ook niet om diezelfde handen af en toe ook eens te vouwen.”

Lokaal verankerd

De Vos start zijn werkzaamheden binnen een energieke alliantie. In september staan verschillende lokale initiatieven gepland in het kader van de internationale Scheppingsperiode. Dit is de jaarlijkse periode voor aandacht voor de schepping. Zo organiseren Brabantse kerken een inspiratiemiddag in het Natuurtheater Oisterwijk, houdt klooster Wittem een lezing over vegetarisme in wereldgodsdiensten en organiseren diverse parochies natuurwandelingen en filmvertoningen van documentaires over gevolgen van klimaatverandering, zoals The Letter. De Vos: “Zulke lokale initiatieven gaan we versterken en uitbouwen. Ze vormen het kloppend hart van onze alliantie.”

Geloof in onverwachte samenwerking

Het blijft echter niet alleen bij lokale projecten. Zo geeft de alliantie, samen met de Vlaamse organisatie Ecokerk, jaarlijks een inspiratiegids uit voor een duurzame invulling van liturgie. De Vos: “Ons eco-sociale gedachtegoed verlangt dat we toenadering zoeken tot de ander. We blijven dan ook graag nauw samenwerken met gelijkgestemden, zoals Groene Kerken en de protestantse organisatie Micha Nederland. Maar we gaan ook het gesprek aan met hen die sceptisch staan tegenover de klimaattransitie. Juist in onverwachte samenwerking schuilt veel veranderingspotentieel. Daar geloof ik in.”

Laudato Si’ Alliantie

De Laudato Si’ Alliantie Nederland promoot sinds 2015 de visie van Paus Franciscus op de milieu- en klimaatproblemen en sociaal onrecht. De pauselijke documenten Evangelii Gaudium, Laudato Si’, Fratelli Tutti, geven handvatten en inspiratie om met deze vraagstukken om te gaan.  Laudato Si’ Alliantie Nederland is een katholieke kerkelijke instelling. Voorzitter is monseigneur Gerard de Korte, bisschop-referent voor Kerk en samenleving.  KNR is een van de mede-oprichters.
Meer over de Laudato Si’Alliantie

Lees ook: Boodschap voor de Wereldgebedsdag voor de Schepping

 

Delen