Frater Broer Huitema over de verbondenheid tussen nieuwe en klassieke vormen van religieus leven

Frater Broer Huitema cmm

Frater Broer Huitema is bestuurslid van de Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen en woont zelf in de Communiteit Eleousa, waar fraters samen met leken samenleven. In een interview vertelt hij over de vereniging, zijn betrokkenheid hierbij en bij andere nieuwe vormen van religieus leven. En over de banden tussen de ‘klassieke’ religieuzen en de nieuwe vormen.

Zelf was frater Huitema  ook vanaf het begin sterk betrokken bij Ki Tov, een leefgemeenschap van jonge mensen in Utrecht. Ze wonen in een voormalig pand van de congregatie.  “Toen dat huis leegkwam, moesten we als generaal bestuur een beslissing nemen: verkopen of een nieuwe bestemming geven die past bij onze traditie. Het werd dat laatste. Via via kwam ik in contact met een groep jonge mensen die de ervaring van dagelijks gebed hadden opgedaan in Taizé en verlangden naar een gemeenschap om die ervaring gezamenlijk voort te zetten. In 2005 ging Ki Tov (Hebreeuws voor: wat goed!) van start met vier mensen. Dat aantal groeide in de loop der jaren uit tot een kerngroep van tien mensen, met daarnaast ook steeds zeven of acht studenten die tijdelijk meeleven. Twee maal per dag is er een gemeenschappelijk gebed.”

Verbondenheid met congregaties

Frater Huitema vervolgt: “Ik merk dat voor de leden van Ki Tov hun band met onze congregatie wel wat betekent. Ik weet dat niet alleen bij Ki Tov, maar ook bij sommige andere nieuwe gemeenschappen religieuzen, zeker in de beginperiode, vaak een belangrijke rol hebben gespeeld, bijvoorbeeld in de Hooge Berkt in Bergeijk of de Wonne in Enschede. Wat ook speelt is dat nogal wat religieuzen in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw zelf op zoek gingen naar nieuwe vormen van gemeenschap en op die manier betrokken raakten bij dit soort initiatieven.”

De fraters van Tilburg zijn vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw heel concreet op zoek gegaan naar nieuwe vormen van verbondenheid, waarbij hun spiritualiteit van barmhartigheid en broederschap een belangrijke rol speelt. “We hebben nooit gekozen voor puur een traject van afbouw. Confraters als Wim Verschuren en Harrie van Geene hebben diepgaand studie gedaan naar de pijlers van onze spiritualiteit en daarover ook gepubliceerd. Dat was een belangrijk onderdeel van onze zoektocht naar hedendaagse manieren om ons religieus leven vorm te geven.”  Dit leidde onder andere tot de oprichting van de Beweging van Barmhartigheid, de Elouisa communiteit en het Kloosterhotel ZIN.

Toekomst

Gevraagd naar de toekomst zegt frater Huitema: “Ik ben reëel genoeg om te weten dat onze vorm van religieus leven waarschijnlijk alleen maar zal afnemen. Maar het is boeiend en mooi om te zien dat mensen op zoek zijn en blijven naar geestelijke verdieping en dat willen doen in de context van een gemeenschap die breder is dan alleen het individu of het gezin.” Hij ziet hierin ook een beweging opkomen dit tegengesteld is aan het sterke individualisme in deze tijd.

Lees het hele interview

Zie ook: Nieuwe vormen van religieus leven

Zie ook: 25 jaar beweging van Barmhartigheid

 

 

Delen