Bisschoppen vragen het hart te openen voor hen die op de vlucht zijn

Deel van het monument voor migranten en vluchtelingen in Rome
Deel van het monument voor migranten en vluchtelingen in Rome

Op zondag 29 september viert de Rooms-Katholieke Kerk de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling. Thema dit jaar is ‘God trekt mee met zijn volk’. Paus Franciscus schrijft hierover en ook de Nederlandse bisschoppen brengen bij gelegenheid van deze dag een boodschap naar buiten. Zij onderstrepen een eerdere oproep om ‘herbergzaam te zijn en om het hart te openen en royaal te zijn voor hen die door oorlog en vervolging op de vlucht zijn geslagen.’

Boodschap van de bisschoppen bij de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling

De bisschoppen schrijven:

Sinds zijn verkiezing in 2013 komt paus Franciscus onvermoeibaar op voor mensen in de marge. De diepste motivatie voor onze paus vormt de waardigheid van iedere mens als schepsel van God. Die waardigheid vormt een van de pijlers van het katholiek sociaal denken.

De paus heeft een bijzondere zorg voor migranten en vluchtelingen. In zijn brief voor de Werelddag van de migrant en de vluchteling 2024 (29 september 2024) refereert de paus aan de uittocht van Israël onder leiding van Mozes uit de slavernij van Egypte. Evenals het volk Israël ten tijde van Mozes vluchten mensen vaak voor onderdrukking, geweld en discriminatie. Veel vluchtelingen ervaren God tijdens hun reis als gids en reisgenoot. Maar God is, naar Bijbels getuigenis, ook in de vluchtelingen te ontdekken. Juist in mensen in de marge is het gelaat van Christus te zien. Jezus zegt in het evangelie: “Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen” (Mattheus 25,35).

Het hart openen

In 2015 publiceerden wij de brief Herbergzaam Nederland als een gelovige motivatie om vluchtelingen te helpen. Wij vroegen mensen om hun hart te openen en royaal te zijn voor hen die door oorlog en vervolging op de vlucht zijn geslagen.

Vandaag willen wij die oproep opnieuw benadrukken. Naast oorlog en geweld kunnen ook klimaatverandering en economische omstandigheden ertoe leiden dat mensen huis en haard verlaten om hun heil elders te zoeken. Wij weten dat rond migratie en de opvang van vluchtelingen in ons land verschillend wordt gedacht. Ook menig katholiek heeft twee zielen in de borst. Er leeft angst en onzekerheid over het aantal personen dat naar Nederland komt en de draagkracht van de Nederlandse samenleving. Maar tegelijk kennen wij de evangelische oproep om de naaste in de nood te helpen. In dit Woord spreken wij niet over arbeids- en studiemigranten maar concentreren wij ons op vluchtelingen.

Bescherming van de waardigheid

Als bisschoppen van Nederland hebben wij de overtuiging dat iedereen die op Nederlandse bodem verblijft voldoende voedsel, een slaapplaats en hygiëne nodig heeft. De bescherming van de waardigheid van iedere mens is daarbij leidend.
Vluchtelingen hebben niet alleen rechten maar ook plichten. Van hen mag worden gevraagd mee te werken dat onze samenleving niet ontwricht raakt maar een veilige plek voor allen blijft. Van ons wordt een sterk moreel besef en krachtige wil gevraagd om herbergzaam van hart te zijn. Onze creativiteit wordt gevraagd om problemen van financiële, technische en organisatorische aard het hoofd te bieden.

Wij geloven dat God zich in Christus onvoorwaardelijk met ons verbonden heeft. Deze goddelijke solidariteit roept ons op om ook zelf solidair en herbergzaam te zijn, juist ook voor mensen op de vlucht.

Steun van religieuzen

Via KNR-PIN geven de religieuzen financiële steun aan tal van vluchtelingenprojecten. In het bijzonder aan organisaties die zich met hart en ziel zich inzetten voor een menswaardig bestaan voor mensen zonder papieren. Er zijn diverse kloosters en religieuze gemeenschappen die hun deuren hebben opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne,  statushouders en alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Lees ook:

 

Delen