Astrid Joosten eerste Kloostergast in nieuwe serie

Astrid Joosten bij de Norbertinessen Kloostergasten

In Kloostergasten verruilen bekende Nederlanders hun hectische leven voor een retraite achter de kloostermuren. Presentatrice en vinologe Astrid Joosten neemt haar intrek bij de norbertinessen, in de priorij Sint-Catharinadal in Oosterhout, die sinds enkele jaren wijn verbouwen.

Voor het eerst in lange tijd neemt Astrid weer plaats in de kerkbanken. Haar jeugdjaren bracht ze door op een katholieke meisjesschool en samen met haar zus zong ze in het kerkkoor. In haar tienertijd zegde ze de kerk en het geloof vaarwel. Ze is benieuwd naar de levenskeuze van de zusters. Astrid: “Ik heb veel vragen. Ze zien af van heel veel aardse dingen in het leven. Zoals verliefd worden, intimiteit en kinderen krijgen. Hoe vul je dan je leven in? En krijg je nooit spijt?”

Norbertinessen

De norbertinessengemeenschap in Oosterhout bestaat ruim 750 jaar en is daarmee een van de oude geloofsgemeenschappen in ons land. Om financieel te kunnen overleven werd onder de bezielende leiding van priorin Maria Magdalena begonnen met een wijngaard. Inmiddels worden er op het domein drie soorten wijn gemaakt. Astrid ziet hoe nieuwe wijnranken worden geplant en doet mee aan een proeverij.

Rituelen

Astrid geeft zich volledig over aan het kloosterritme en bezoekt verschillende vieringen. “De katholieke kerk zit vol rituelen. Veel ligt vast. Zoals de volgorde der dingen en de teksten. Dat geeft houvast. De zusters voeren die rituelen met heel hun hart uit. Dat is mooi om te zien”, aldus Astrid.

Vier keer Kloostergasten

Het bezoek van Astrid Joosten aan de Norbertinessenpriorij is te zien in de eerste aflevering van een nieuwe serie Kloostergasten. Later volgen nog: cabertier Viggo Waas bij de Karmelieten in Boxmeer, schrijfster Marion Bloem bij Liobaklooster in Egmond en tv-kok Sharon de Miranda bij de trappisten in Zundert.

Uitzending: Zondag 11 juni NPO2 22.10 uur.  Terug te kijken via NPOstart

Meer over priorij Sint Catharinadal

Lees meer over de Norbertinessen en hun wijngaarden

 

 

Delen