Particuliere hulp en vrijwilligers

Particuliere zorgbureaus

Vooral hulp aanvragen via de gemeente is een zaak van lange adem. U bent snel een paar weken verder voordat u duidelijkheid heeft. Dat is lastig, want ondertussen moet u weer aan het werk en kan uw medezuster of -broeder thuis niet uit de voeten. Particuliere zorgbureaus kunnen uitkomst bieden. Die bureaus bieden veel soorten hulp en diensten aan.
Een bureau voor particulier zorg regelt bijna alles, van iemand die af en toe een wandeling maakt met uw medezuster tot en met hulp 24 uur per dag in huis. De kosten voor particuliere zorg verschillen sterk. Voor een schoonmaakhulp betaalt u bij de meeste bureaus tussen de 20 euro en 30 per uur. De kosten voor een zorg-au-pair (voor 24-uurshulp) bedragen tussen de 2.000 en 7.000 euro per maand. Particuliere zorg kan duur zijn, maar soms krijgt u een deel van de kosten vergoed.

Vrijwilligers

In bijna elke gemeente zijn vrijwilligers actief. Hun diensten zijn meestal gratis, of zeer voordelig. Denk aan hulp bij de administratie, boodschappen doen of kleine klusjes in huis. Nieuw is de opkomst van zorgcoöperaties. Dit is een vorm van burenhulp.