
Paus Leo XIV heeft zuster Tiziana Merletti benoemd tot secretaris van het Dicasterie voor institituten voor gewijd leven en sociëteiten van apostolisch leven (DIVCSVA). Het Dicasterie is verantwoordelijk voor ordes en religieuze congregaties en seculiere instituten. Zuster Merletti is voormalig algemene overste van de Franciscaanse zusters van de armen.
Als secretaris zal zuster Merletti onder zuster Simona Brambilla werken, die in januari is benoemd tot hoofd van het dicasterie. Zuster Brambilla is daarmee de eerste vrouw ooit aan het hoofd van een Vaticaanse afdeling. Van 2023 tot 2025 was zuster Brambilla secretaris van het dicasterie, de functie die nu door zuster Merletti wordt bekleed. De pro-prefect van het dicasterie voor het gewijde leven is kardinaal Ángel Fernández Artime.
Zuster Tiziana Merletti
Zuster Tiziana Merletti is op 30 september 1959 geboren in Pineto, in Midden-Italië. In 1986 legde ze haar eerste geloften af in het Instituut van de Franciscaanse zusters van de armen. Ze behaalde een diploma in de rechten in 1984 en in 1992 een doctoraat in canoniek recht aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit in Rome.
Van 2004 tot 2013 was ze algemene overste van haar religieuze instituut. Momenteel is ze hoogleraar aan de faculteit canoniek recht van de Pauselijke Universiteit Antonianum in Rome en werkt ze als canoniek juriste bij de Internationale Unie van Algemene Oversten.
Vrouwen in het Vaticaan
Zuster Merletti is de derde vrouw die de functie van secretaris bekleedt binnen een dicasterie van de Romeinse Curie, na zuster Alessandra Smerilli bij het Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling en haar voorgangster zuster Simona Brambilla.
Met de apostolische constitutie Praedicate Evangelium van paus Franciscus kunnen leken, waaronder vrouwen, nu dicasteries leiden en prefect worden. Deze functie was voorheen voorbehouden aan kardinalen en aartsbisschoppen.
Tijdens het pontificaat van paus Franciscus is het percentage vrouwen dat werkzaam is in de Heilige Stoel en Vaticaanstad gestegen van ongeveer 19,2% naar 23,4%.
Bron: vaticannews