Zaterdag 15 juni: priesterwijding dominicaan Stefan Ansinger

Priesterwijding, foto: pixabay
Foto: pixabay

Dominicaan Stefan Ansinger wordt op zaterdag 15 juni om 14.00 uur in Rotterdam tot priester gewijd door bisschop Van den Hende.  Ansinger (29) trad in 2017 in bij de dominicanen en legde in september 2021 zijn eeuwige geloften af. In december 2022 is hij tot diaken gewijd.

De aanstaande wijding tot priester in Het Steiger in Rotterdam, dicht bij het klooster waar hij met zijn medebroeders woont, vormt het sluitstuk van het antwoord op zijn roeping. “Het is een eindstation, maar tegelijk een nieuw begin”, zegt hij in een interview op de website van de dominicanen.  Hij blikt daarin vooruit op dat bijzondere moment. “Het is een grote dag, ik leef er al naar toe sinds ik op mijn twaalfde de priesterroeping ontvangen heb.”

Als priester ziet hij zichzelf als bemiddelaar tussen God en mensen. “Ik bid veel voor mensen, want veel dingen worden mij in de parochie toevertrouwd. Het is mooi om dat terug bij de Heer te leggen. Mijn gebed is veel concreter geworden, omdat ik zoveel mensen ontmoet die vreugde en pijn ervaren. Dat neem ik straks allemaal mee in het vieren van de Eucharistie.”

Orde als fundament

Ansinger is lid van de Orde der Predikers ofwel de dominicanen. Deze gemeenschap en zijn medebroeder vormen voor hem de basis waaruit hij werkt.” De orde is zelfs mijn fundament: als ik spreek, merk ik dat ik gedachten en redeneringen van andere broeders overneem. Dan is het niet alleen ik die spreek, maar de hele gemeenschap. De warmte van de broeders houdt mij overeind.”

Roeping onderzoeken? Begin gewoon!

Voor mensen die willen onderzoeken of ze ook een roeping hebben heeft Stefan Ansinger ook een boodschap: “Een roeping is een verlangen dat de Heer onszelf gegeven heeft in ons hart. Als het gaat om een religieuze of priesterlijke roeping, wat meestal niet uit het niets komt, komt het erop aan om te onderzoeken wat dat leven precies inhoudt. We zijn in onze generatie gewend om daarvoor informatie op te zoeken op internet, dat heb ik ook lange tijd gedaan, maar het is belangrijk om gewoon te beginnen, te kijken of het je bevalt. Ga een week een klooster in, loop mee met een priester en zie wat voor werk hij doet en of dat jou aantrekt.
Als het om een roeping gaat, is het belangrijk dat je de twee vruchten van de Heilige Geest, vrede en vreugde, diep in je hart voelt. Als dat zo is op de plaatsen waar je bent, bijvoorbeeld tijdens een bezoek bij een gemeenschap van broeders, dan kun je het vervolgtraject in gaan. Dus: begin gewoon!”

Lees het hele interview op dominicanen.org

Wil je ook je roeping onderzoeken? Lees verder

 

Delen