Viggo Waas te gast bij het Karmelklooster Boxmeer

Viggo Waas als kloostergast met zuster Hettie Berflo van de Karmel Boxmeer
Viggo Waas als kloostergast met zuster Hettie Berflo van de Karmel Boxmeer. Foto KRO-NCRV

In Kloostergasten (KRO-NCRV) verruilen bekende Nederlanders hun hectische leven voor een retraite achter de kloostermuren. In de tweede aflevering verblijft cabaretier Viggo Waas (61) in het Karmelklooster in het Noorbrabantse Boxmeer.

Viggo Waas krijgt in maart 2021 een herseninfarct tijdens het sporten. Hij overleeft het infarct, maar het was een bijna-doodervaring. Hij moet intensief revalideren en inmiddels kan hij weer alles. Zo staat de cabaretier weer op de planken met zijn vriend Peter Heerschop. Bijna iedere dag denkt Viggo nog aan wat hem is overkomen.

Stilte

Het herseninfarct en de gevolgen ervan hebben van hem een ander mens gemaakt. “Stilte en meer verdieping is heel belangrijk in mijn leven nu”, zegt Viggo. Dat was een van de redenen waarom hij een aantal dagen gast wilde zijn in het karmelietenklooster en het ritme wilde ervaren van de zes vrouwen en vier mannen die er wonen.

Wat Viggo positief verraste is dat de kloosterlingen in het Karmelklooster niet per se een concreet Godsbeeld hebben, maar dat ze leven met het ‘niet-weten’. Hun zoektocht naar iets dat groter is maakte indruk op de cabaretier.

Titus Brandsma

In het klooster in Boxmeer begon de verzetsheld Titus Brandsma, die vorig jaar door de Paus heilig werd verklaard, zijn religieuze leven. Zijn beroemde motto: “Wij zijn niet op aarde om grote dingen te doen, maar de kleine dingen op grootse wijze te doen” komen duidelijk bij Viggo binnen. “Ik hou van die nederigheid. Ik leef nu met meer aandacht, en probeer betekenis te geven aan het leven. Ik ben me nu meer bewust van het mooie van het leven”.

In de eerste aflevering ging presentatrice Astrid Joosten naar de Norbertinessen van Sint-Catharinadal. Er volgen nog afleveringen met schrijfster Marion Bloem bij Liobaklooster in Egmond en tv-kok Sharon de Miranda bij de trappisten in Zundert.

Uitzending: Zondag 18 juni NPO2 22.10 uur.  Terug te kijken via NPOstart Daar zijn ook de afleveringen van vorig jaar terug te zien.

Meer over de karmelieten

Zelf te gast zijn in een klooster? Kijk bij de gastenverblijven

Delen