Komende zondag, 9 juni is het weer Open Kloosterdag. 27 Kloosters verspreid door het hele land openen hun deuren. De kloosterlingen gaan graag in gesprek met de bezoekers over hun keuze voor dit leven. En wat dat leven dan precies inhoudt.
Elk klooster heeft een eigen programma. Soms is het gewenst dit programma in het geheel te volgen, bij andere kloosters kunnen bezoekers komen wanneer ze willen.
Een greep uit de programma’s
Bij vrijwel alle kloosters staat de ontmoeting centraal en is er een mogelijkheid om een of meer vieringen bij te wonen. En hoewel de open kloosterdag niet zozeer gaat om het gebouw, zijn op verschillende plaatsen wel rondleidingen. Tijdens een bezoek aan het kloostergebouw vertellen de paters, broeders of zusters u meer over hun dagelijks leven in het klooster en hun geschiedenis.
Tuinen
Ook zijn er verschillende kloostertuinen geopend. Vaak een oase van rust en stilte, soms in een drukke stad. De broeders van Huijbergen bieden deze dag ook speciale kruidenwandelingen aan en u kunt uitleg krijgen over permacultuur. De broeders leven op hun terrein samen met de gemeenschap van de Huijberg waar zorg voor de schepping en duurzaamheid belangrijke pijlers zijn. De Hof van Lof bij de franciscanen in Megen is ook een bijzondere tuin, die te bezoeken is.
Levend boek
De zusters Augustinessen van de Waterstraat in Utrecht vertellen hun verhaal in de vorm van een levend boek. In het klooster in Windraak zal overste zuster Bernarda in een korte lezing wat vertellen over het verhaal van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed. Andere kloosters vertellen hun verhaal aan de hand van een film of powerpointpresentatie.
Wie graag zelf op pad gaat, kan een speurtocht doen door het klooster en zorghuis van de Camillianen in Roermond of op het terrein van de missionarissen van Mill Hill in Oosterbeek. Daar kunt u ook een bijzondere schilderijententoonstelling bekijken van Brederoc. Deze, inmiddels overleden, medebroeder was een befaamd kunstschilder.
Boekbindkunst
Een andere bezienswaardige expositie is te bezoeken in het klooster Sint Agatha. De kruisheren bewaren daar tal van oude manuscripten en boeken. Heel bijzonder is het Graduale dat rond 1500 in het klooster werd vervaardigd door broeder Johannes van Deventer: een reusachtig koorboek dat maar liefst 22 kilo weegt. Ook nu woont er in het klooster nog een beroemde kunstboekbinder, broeder Edgar Claes. Hij zal deze middag vertellen over zijn werk.
Compleet overzicht van deelnemende kloosters en programma’s