Uitzending Kruispunt 3 maart: Abdij van Berne biedt ruimte aan jongeren met autisme

Abt Denis Hendrickx met de bewoners van het Bernehuis
Abt Denis Hendrickx met de bewoners van het Bernehuis, Foto: KRO-NCRV

Op zondag 3 maart besteedt het televisieprogramma Kruispunt (van de KRO-NCRV) aandacht aan de Abdij van Berne en de begeleiding van mensen met autisme in een gebouw op het abdijterrein.
In de Abdij van Berne wonen tien norbertijnen die een leven leiden van bidden en werken buiten de abdij. Sinds 2021 bieden ze onderdak aan mensen met autisme. Zij wonen, onder begeleiding, in het Bernehuis, een modern gebouw achter de statige abdij.

Rust en stilte rond de Abdij

Net als de broeders hechten de bewoners van het Bernehuis aan de rust en de stilte van deze plek. Marc, Pim, Justin, Dave en Rens gedijen er goed bij. Veel contact met de broeders hebben ze nog niet, maar voorzichtige belangstelling is er wel. Abt Denis Hendrickx ontvangt ze in de abdij voor een rondleiding.

Uitzending

Het programma is te zien op 3 maart a.s. om 17.10 uur op NPO2 en later terug te kijken via NPOstart Op 4 februari stond het Stadsklooster in Den Haag centraal in de uitzending van Kruispunt.

Benedictinessen in Oosterhout

De Abdij van Berne is niet de enige abdij die ruimte biedt aan kwetsbare jongeren. De zuster benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout bieden sinds het voorjaar van 2023 ruimte aan ruim twintig jonge mensen met een verstandelijke beperking. Hun abdij werd te groot en zij zochten een goede, passende bestemming voor een deel van het pand.  Dat deel is verkocht aan stichting ’t Kloosterhuys. Een particulier initiatief dat woonzorg biedt aan deze jongeren. Voor zowel de zusters als deze jongeren geldt dat rust, reinheid, regelmaat en respect hoog in het vaandel staan.

Delen