Ruim 700 religieuzen spreken over synodaliteit

logo synode 2021 - 2023

Van 2 tot 6 mei vindt een nieuw overleg plaats van de Internationale Unie van Generale Oversten (UISG). De meer dan 700 hogere oversten van religieuzen overleggen zowel ter plaatse als online over het thema van de synodaliteit. In Rome zelf zijn er 520 hogere oversten aanwezig. De deelnemers komen uit 71 verschillende landen. Het Europese continent is het best vertegenwoordigd. Per land zijn de DR Congo, dat in de zomer wordt bezocht door paus Franciscus, maar ook India, Mexico en Brazilië goed vertegenwoordigd.

Bijdrage van de religieuzen aan het synodale proces

Zuster Jolanta Kafka, voorzitter van UISG: “Er zijn veel manieren om synodaliteit zichtbaar te maken. Het overleg zelf is zowel al door zijn inhoud als zijn methode een ervaring van synodaliteit binnen het religieuze leven. Op deze bijeenkomst in Rome willen wij in gesprek gaan over hoe we als religieuzen, geïnspireerd door de Heilige Geest, kunnen bijdragen aan het synodale proces in de Kerk. Wij gaan ook na hoe we diepgaand luisteren in een synodale stijl kunnen aanmoedigen en hoe we als Kerk een dynamiek van gemeenschapsonderscheid kunnen aangaan, waarbij we kwetsbaarheid als een typisch menselijke eigenschap erkennen.”

Nederland

In ons land organiseerde de KNR in de maanden februari en maart een viertal online bijeenkomsten waarin de Nederlandse religieuzen samen in gesprek gingen over de tien thema’s van het synodale proces. Daarnaast werd binnen verschillende congregaties het gesprek hierover gevoerd. Alle verslagen van deze gesprekken worden verwerkt tot een slotdocument dat de religieuzen op 9 juni a.s. zullen bespreken. Vervolgens zal het naar Rome worden gestuurd.

Bron: UISG/Kerknet.be

Meer over UISG

Meer over het synodale proces binnen de KNR

 

Delen