TV serie Mensenwerk: Zuster Agnes Vos bedankt de zorg

In de TV-serie Mensenwerk, die KRO-NCRV deze week uitzendt op NPO vanavond, 24 maart, zuster Agnes Vos van de Zusters van Liefde in Schijndel

In Mensenwerk zien we vijf verschillende zorgontvangers en zorgverleners. Met een persoonlijk weerzien en een geschreven brief op zak, danken patiënten de zorgverlener die voor hen zo van belang is geweest, of waar ze zelfs nog dagelijks op kunnen steunen. Ook schrijven zorgverleners zelf over de liefde voor hun vak en wat het werk henzelf brengt. De serie geeft een inkijkje in de verschillende werelden van de zorg en de zorgverleners die voortdurend bereid zijn dat extra stapje voor hun medemens te zetten.

In de derde aflevering die te zien is op woensdagavond 23 maart, zien we zuster Agnes Vos, algemeen overste van de Zusters van Liefde in Schijndel. Ze schrijft haar brief aan de medewerkers van huize Barbara waar veel van haar oudere medezusters verblijven. In de eerste coronagolf in maart en april vorig jaar overleden daar in korte tijd veel zusters. In haar verhaal vertelt zuster Agnes hoe moeilijk het is geweest voor haar en de andere zusters om niet aanwezig te kunnen zijn bij de laatste dagen en uren van hun medezusters. Deze taken en deze nabijheid in de laatste uren moest en mocht ze toevertrouwen aan de medewerkers van Laverhof. “Jullie zijn engelen voor mij,” schrijft ze in deze brief, die ze persoonlijk overhandigd aan een van hen. “Jullie waren zo inlevend en meelevend ook naar ons toe en deelden het verdriet als jullie weer moesten bellen dat er een zuster overleden was.”

Ook voor de medewerkers was het een zware tijd. Geheel ingepakt in beschermende kleding moesten zij de zorg bieden. “De zusters herkende ons aan onze stemmen en aan onze lieve orgen, zeiden ze zelf. We hebben het gedaan met ons zorghart.”

Woensdagavond 17.45 uur NPO 2. Mensenwerk.

De hele serie is terug te kijken op NPO Start.

 

Delen