Trappisten openen digitaal noviciaat

Mannen met belangstelling om monnik te worden, kunnen zich vanaf 1 januari 2021 aanmelden voor het multimediale platform ‘eNovice’. Dit digitale noviciaat is een initiatief van de Trappisten van abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Naast de website met infovideo’s over de weg naar het kloosterleven, krijgen kandidaten inspiratiemails, kunnen zij online lessen volgen en is er een e-novicenmeester beschikbaar. “Voor vrijwel al onze nieuwe medebroeders is Google een onmisbare gids geweest. Daarom was het logisch om zelf ook een digitale stap naar voren te zetten”, aldus abt Bernardus Peeters van abdij Koningshoeven.

Vrijwel iedere maand ontvangt de abt van Koningshoeven een mailtje van iemand met belangstelling voor het kloosterleven. Dom Bernardus: “De achtergrond van deze kandidaten is zeer divers: van ‘doorgewinterde’ katholieken die al jaren nadenken over een mogelijke roeping tot mensen die soms nog nooit een klooster van binnen hebben gezien.” Tot nu toe ontvangen mensen met serieuze interesse een uitnodiging om langs te komen voor een kennismakingsgesprek, als opmaat voor proces van oriëntatie en verdieping dat kan leiden tot het intreden als postulant. Een jaar later begint het noviciaat. Aansluitend leggen kandidaten hun tijdelijke geloften voor drie jaar af en volgt eventueel de grote professie, zoals het ja-woord in een huwelijk. “Voor een monnik duurt het proces van verliefdheid, verkering en verloving al snel tien jaar. Daarom is steeds ons devies: neem de tijd”, aldus Dom Bernardus.

Zandpad
Ook de website van eNovice nodigt uit tot vertraging. Op de supersnelweg van het internet voelt de site aan als een ruw zandpad, dat regelmatig vraagt om halt te houden. De bezoeker wordt aan de hand genomen bij iedere stap in het proces: van het eerste contact tot het afleggen van de kloostergeloften. Naast een toelichting door de abt bij iedere fase zijn er ‘testimonials’ van monniken van Koningshoeven. Met de mails die digitale novicen iedere twee weken ontvangen, kunnen zij verder aan de slag. De inspiratiemails bevatten ook tips en oefeningen om de oriëntatie op het kloosterleven te verdiepen, zoals het houden van (digitale) stiltedagen, het volgen van online gebedsdiensten en het proeven aan de Regel van Benedictus.

Vorming
Dom Bernardus: “We hebben een multimediaal vormingsprogramma ontwikkeld dat kandidaten helpt om een beter beeld te krijgen van het leven als monnik. Het nodigt tevens uit tot bezinning rond de vraag waar iemands roeping ligt. Wij vinden het belangrijker om mensen te ondersteunen om hun bestemming te vinden dan om tegen elke prijs nieuwe monniken te krijgen.”

Romantiek
De dominante toonzetting van eNovice is realisme. “Monniken zijn niet van de ronkende reclameteksten. We vertellen een eerlijk verhaal zonder roze brillen. eNovice sluit daarmee aan in een eeuwenoude traditie waarin kandidaten wordt aangeraden om er nog eens goed over na te denken”, aldus de abt. “We hebben er niets aan om mensen met valse romantiek naar ons klooster te lokken.”

Fundament
Met eNovice zorgen de Trappisten van Koningshoeven voor een digitale innovatie  van een instituut dat al meer dan vijftien eeuwen bestaat. “In de ‘Regel voor monniken’ uit het begin van de 6de eeuw schrijft Benedictus over de vorming van novicen en veel daarvan is nog steeds herkenbaar. eNovice bouwt verder op dit eeuwenoude fundament en brengt de introductie op het kloosterleven naar de 21ste eeuw.” Kloosters zijn al sinds jaar en dag ook op internet te vinden, inclusief een hoekje met informatie voor kandidaten, maar een doelgroepgericht digitaal kanaal zoals eNovice is een wereldprimeur.

Coronaproof
De plannen voor een multimediaal platform zijn al enige tijd in ontwikkeling. In deze tijd van corona heeft eNovice aan urgentie gewonnen. Dom Bernardus: “Deze crisis dwingt iedereen om na te denken over hoe wij leven. eNovice is coronaproof en biedt mensen die gedwongen thuis zitten een mogelijkheid tot bezinning over een radicaal andere levenswijze. Natuurlijk kan dat nooit in de plaats komen van de fysieke ervaring van het kloosterleven maar het kan de drempel wel verlagen.”

Zie: www.enovice.nl

 

Delen