Studieweek mystiek van het TBI over Rumi en islamitische mystiek

Studieweek mystiek TBI 2024

Ieder jaar organiseert het Titus Brandsma Instituut aan het begin van de zomer een goed bezochte studieweek mystiek. Dit jaar staat van 1 juli t/m 4 juli de grote Perzische dichter en mysticus Jalal al-Din Rumi centraal.
Wat maakt hem ook na 750 jaar nog steeds ongekend populair in de islamitische wereld, en in de laatste decennia steeds meer in het Westen? Rumi wordt beschouwd als een mysticus die de religie van de liefde propageerde. Wat is zijn boodschap van liefde die mensen ongeacht hun achtergrond aantrekt?  Samen duiken we een week lang in het fascinerende werk van Rumi.

Rumi

Rumi was een theoloog, tot zijn ontmoeting met de mysticus Shams die hem transformeerde. Diep geraakt door het bijzondere karakter van Shams en zijn onconventionele manier om God te benaderen, ervoer Rumi zulke krachtige momenten dat hij dichter werd. Hij schreef een uitzonderlijke hoeveelheid gedichten. In deze studieweek duiken we in Rumi’s biografie, zijn werk en mystieke filosofie én zijn receptiegeschiedenis.

Inspireren & ontdekken

In vier dagen gaat Prof. dr. Asghar Seyed-Gohrab (Universiteit Utrecht) samen met de cursisten aan de slag met het werk van Rumi. Het is zowel mogelijk fysiek, als online deel te nemen aan de studieweek.

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor meer inspirerende bijeenkomsten in agenda

Delen