Studiedag bij de Broeders van Sint Jan over rapport ‘begrijpen en genezen’

Op verzoek van het generaal kapittel van de Broeders van Sint Jan van 2019, verscheen na meer dan 3 jaar werk in juni 2023 het rapport “Begrijpen en genezen” over het seksuele misbruik van p. M.-D. Philippe OP, de stichter van de Broeders van Sint Jan, en van broeders van de congregatie. Dit bericht van zo’n 800 pagina’s verlicht op historisch, theologisch en psychologisch-systemisch vlak hoe dit “virus” van het misbruik zich heeft kunnen verspreiden.

Na de infoavonden die in juni in de priorijen hebben plaatsgevonden, wordt nu dieper ingegaan op de inhoud van het rapport door broeders in samenwerking met experts uit verschillende vakgebieden. In het bijzonder is deze studiedag voor diegenen die door het pastorale werk van de broeders met hun in contact komen. Maar het is ook de bedoeling om dit onderwerp voor een breder publiek toegankelijk en bespreekbaar te maken.

Sprekers zijn o.a. moraaltheoloog Anton ten Klooster die ingaat op de problemen die het rapport signaleert t.a.v. de moraaltheologie van de stichter van de broeders. Wilco de Vries is universitair docent ethiek en floreren.Op deze conferentie spreekt hij over het onderwerp begrijpen, genezen, en voorkomen: theologie als facilitator van seksueel misbruik. Psycholoog Karel Beenhakker zal spreken over een veilige zorgrelatie.

De studiedag vindt plaats op 16 december van 9.00 tot 16.00 uur in Utrecht. Deelname is gratis.

Meer informatie

Zie ook: preventie grensoverschrijdend gedrag

Delen