Schrijfster Marion Bloem te gast in het Sint Liobaklooster

Marion Bloem als kloostergast in het Sint Liobaklooster in Egmond
Marion Bloem als kloostergast in het Sint Liobaklooster in Egmond-Binnen. foto: KRO-NCRV

In Kloostergasten verruilen bekende Nederlanders hun hectische leven voor een tijdje achter de kloostermuren. Auteur Marion Bloem is drie dagen te gast in het Sint Liobaklooster aan de rand van de duinen in Egmond-Binnen. Het klooster, gesticht in 1935, vormt een monastieke gemeenschap in de benedictijner orde, waar zowel broeders als zusters samenwonen.

Als meisje van dertien wilde Marion Bloem heel al graag het klooster in. Ze ging vaak op de fiets naar het klooster vlak bij haar dorp. De mooie gewaden en het zingen intrigeerden haar en ze vond het er vredig en rustig. Herkent ze in Egmond-Binnen nog iets van de fascinatie die ze vroeger had?

Grote liefde

In oktober 2022 overleed haar grote liefde de arts en schrijver Ivan Wolffers, waarmee ze 51 jaar samen was. Tijdens haar verblijf in Egmond gaat Marion in gesprek over de heftige gevoelens  die dat losmaakt. “Als je grote liefde verdwijnt is de zin van het leven verdwenen. Maar de natuur geeft mij terug dat ik maar een klein schakeltje ben en dat het ook niet erg is om nog even door te leven”, vertelt ze al wandelend door de kloostertuin.

Urn

Het Sint-Liobaklooster staat ook bekend om zijn kunstambacht. In de ambachtsstraten van Lioba vind je bijvoorbeeld een weverij, een pottenbakkerij, en een beeldhouwerij waar met hout en steen gewerkt wordt. Marion die naast schrijft ook schildert gaat samen met priorin, zuster Emmanuele een andere creatieve uitdaging aan: een urn maken van keramiek.

In de eerste aflevering ging presentatrice Astrid Joosten naar de Norbertinessen van Sint-Catharinadal. In aflevering twee zien we Viggo Waas bij het Karmelklooster in Boxmeer. In de laatste aflevering bezoekt tv-kok Sharon de Miranda de trappisten in Zundert.

Uitzending: Zondag 25 juni NPO2 22.10 uur.  Terug te kijken via NPOstart Daar zijn ook de afleveringen van vorig jaar terug te zien.

Meer over het Sint-Liobaklooster

Zelf te gast zijn in een klooster? Kijk bij de gastenverblijven

Delen