KNR-voorzitter pater Mark Robin Hoogland cp is positief over het slotdocument van de Bisschoppensynode over synodaliteit. Hij zei dit in een reactie in het Nederlands Dagblad.
“Het slotdocument doet mij ademen. Het opent veel deuren naar de toekomst. Dat is een resultaat van een proces vol ontmoeting en luisteren. Dat spreekt mij zeer aan, omdat het mensen dichter bij elkaar brengt. Tegelijkertijd zijn we niet zo goed in luisteren, dat geeft het document ook aan. Goed luisteren vergt veel geduld en nederigheid.
Ik vind het mooi dat het document een aantal dingen aanstipt waar we voorheen niet zo openlijk over spraken. Dan heb ik het met name over de pijn die er is door uitsluiting. Groepen worden met name genoemd. Door de pijn zo te benoemen krijgen de mensen die zich geen onderdeel van de kerk meer voelen, erkenning.
Wat ik ook heel mooi vind, is het stuk dat gaat over de rol van bisschoppen. Alle gedoopten zijn medeverantwoordelijk, bisschoppen hebben een bijzondere taak. Er wordt geschreven dat bisschoppen transparanter kunnen zijn en dat er meer verantwoording mag worden afgelegd over hun besluiten. Daardoor hoef je je als leidinggevende bisschop niet bedreigd te voelen. De verantwoordelijkheid die je draagt, wordt gevoed door de mede-gedoopten. In die zin groei je mee.
Iedereen mag bij de kerk horen
Voor de religieuzen is dit document een erkenning dat iedereen bij de kerk mag horen. Wij zijn vanuit onze activiteiten en gebedsleven in het bijzonder betrokken op mensen die niet in het centrum van de kerk en de maatschappij staan. De welkome houding die je bij veel religieuzen kunt vinden, zie je terug in het document. Dat is voor ons een hart onder de riem.
De synodale methode zie ik echt als een kans voor de toekomst. Welke deuren nu opengaan, weet ik niet. Maar als deze luistermethode dé geaccepteerde methode wordt in de kerk om met elkaar, met situaties of kwesties om te gaan, dan zal er inhoudelijk veel veranderen. Ik ben benieuwd wat er nog loskomt.
Ik denk dat dit document ook wat kan betekenen buiten de kerk. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de profetische rol van de kerk waarbij dialoog een betere weg is dan geweld. Als je dat als kerk daadwerkelijk binnen de kerk kunt praktiseren én in dialoog naar buiten toe, dan word je een licht voor de wereld. Dan kun je ook voor mensen die zich niet-gelovig noemen, iets betekenen. In Christus’ naam.”
Lees het hele artikel met o.a. ook reacties van pater Richard Steenvoorde