Pelgrimerende jeugd op bezoek bij Witte Zusters

jeugdpelgrimage bij de witte zusters

Op  dinsdag 16 januari bracht een groep leerlingen van de Theresiaschool in Lennisheuvel een bezoek aan de missiezusters in Boxtel. Het was onderdeel van het project Pelgrimeren voor de Jeugd.

Pelgrimeren voor de jeugd

Dit project van het st. Jacobsgenootschap heeft als doel jongeren van 10 tot 18 jaar laten kennis maken met vormen van pelgrimeren: zowel fysiek als mentaal. Daarbij staat bewustworden van hun pelgrimstocht door het leven voorop. De kinderen lopen samen met hun leerkracht en ervaren pelgrimsgangers een tocht lopen in de regio. De volwassen vrijwilligers zijn allemaal mensen die een pelgrimstocht naar Santiago of bv. Rome hebben gelopen.

Het idee achter de jeugdpelgrimage is om zo een soort overgangsritueel te creëren voor de overstap van basis- naar middelbare school. Maar kan ook ingezet worden bij andere ‘rites de passage’. Deze tocht wordt voorbereid in de klas door o.a. het beschilderen van een Jacobsschelp (symbool van de pelgrim) met een woord dat jouzelf typeert. Ook beschilderen de kinderen  stenen met wensen die ze onderweg achter laten. En is er een klassekaars die meegaat op de tocht.

In gesprek met missiezusters

De zeventien leerlingen en hun begeleiders werden verwelkomd  in de kapel van het Wereldhuis, een interreligieus WoonZorgCentrum in Boxtel, waar ook verschillende missiezusters wonen. Daarna gingen ze in kleine groepjes uiteen om samen met hun begeleiders met een aantal Missiezusters van OLV van Afrika en Medische Missiezusters te praten. “Waarom ging u naar Afrika? Wat is een roeping eigenlijk? Welke avonturen maakte u daarmee? Wat aten jullie daar?” Ook spraken de kinderen over hun eigen idealen en wensen: “Ik wil later graag directeur van een pretpark worden”.

Na drie kwartier keerden allen weer terug naar de kapel voor het afscheidsritueel. Een gebed, een aangepast lied, het aansteken van de klassekaars. De leerlingen gaven deze dor aan elkaar  onder het uitspreken van een persoonlijke wens. Er volgde nog een laatste zegenwens van de zusters voor de kinderen en een slotlied. Bij het weggaan kregen alle jeugdige pelgrims een Afrikaanse sleutelhanger mee. Daar gingen ze, de kou en de sneeuw in, met een grote omweg door de bossen teruglopend naar Lennisheuvel, waar ze op het eind van de dag weer arriveerden. Daarbij nog lang nagezwaaid door de zusters.

In verschillende regio’s worden dergelijke pelgrimstochten voor de jeugd gehouden, waarbij regelmatig ook een (voormalig) klooster onderdeel van de route is.
Meer informatie over Pelgrimeren voor de Jeugd

Zie ook: Tweeluik met Anita Witzier en de Witte Zusters -. Deze documentaireserie werd eind 2022 uitgezonden maar is nog steeds de moeite om terug te kijken via NPOStart

 

 

 

Delen