Paus keurt nieuwe fase in het synodale traject van de Kerk goed

Kardinaal Grech kondigt het nieuwe synodale pad aan. Foto: Vatican News
Kardinaal Grech kondigt het nieuwe synodale pad aan. Foto: Vatican News

Paus Franciscus heeft een nieuwe fase in het synodale traject van de Kerk laten aankondigen. Hij heeft goedkeuring verleend aan een driejarig proces dat wordt afgesloten met een Kerkelijke Vergadering in 2028. Kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van het Algemeen Secretariaat van de Bisschoppensynode, kondigde deze zogenoemde postsynodale Kerkelijke Vergadering op zaterdag 15 maart aan per brief.

De Kerkelijke Vergadering wordt gepland voor oktober 2028 in het Vaticaan. Het is het eindpunt van een driejarig traject gericht op de implementatie van de resultaten van het al afgelegde synodale traject in de afgelopen jaren. In een brief gericht aan alle bisschoppen, eparchen, patriarchen en aartsbisschoppen van de oosters-katholieke kerken, legde kardinaal Grech uit dat de vergadering geen nieuwe bisschoppensynode zal zijn.

Implementatiefase

Het traject betreft de implementatiefase van de driejarige synode 2021 -2024. Deze had als thema: “Voor een synodale kerk: communio, participatio, missio” en is in oktober 2024 afgesloten. Zoals de paus heeft gezegd, maakt het slotdocument van deze 16e Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode “deel uit van het gewone leergezag van de opvolger van Petrus”. Het moet als zodanig worden ontvangen. Dit, zo legt kardinaal Grech uit, betekent dat “lokale kerken en groepen van kerken” zich moeten inzetten voor het “implementeren” van de richtlijnen van het document door middel van processen van “onderscheiding en besluitvorming”.

Kardinaal Grech specificeert dat we de implementatiefase niet moeten zien als “een eenvoudige toepassing van richtlijnen van bovenaf”,. Het is eerder een “een ontvangstproces” van het slotdocument op een manier “die past bij de lokale culturen en de behoeften van de gemeenschap”. Het doel blijft “uitwisselingen en dialoog tussen Kerken en binnen de Kerk concreet te maken”.

Priesters, diakens, godgewijde personen en leken

Een cruciaal aspect van dit implementatieproces is de hernieuwde betrokkenheid van al degenen die hebben bijgedragen aan de synode, zodat het “luisteren naar alle Kerken en de onderscheiding van hun herders vrucht kunnen dragen.”
>Belangrijk daarbij is volgens kardinaal Grech de inzet van “synodale teams, bestaande uit priesters, diakens, gewijde mannen en vrouwen en leken, vergezeld van hun bisschop”. De secretaris-generaal beveelt daarom aan dat deze teams worden “gewaardeerd” en, indien nodig, “vernieuwd, gereactiveerd en op de juiste manier geïntegreerd”.

Een proces van drie jaar

Kardinaal Grech schetst de volgende stappen voor de implementatiefase van de synode: de aankondiging van het proces in maart,  in mei gevolgd door de publicatie van een specifiek document. Hierin wordt de uitvoering beschreven.  Van 24 tot 26 oktober 2025 is de viering van het “Jubileum van de Synodale Teams en Participanten.” De secretaris-generaal benadrukt dat dit “een belangrijke gebeurtenis” is die “de toewijding aan een steeds synodale Kerk plaatst binnen de context van de hoop die niet teleurstelt”, het centrale thema van het lopende Heilig Jaar.

In 2027 is het dan de bedoeling om evaluatievergaderingen te laten plaatsvinden binnen bisdommen, eparchieën, nationale en internationale bisschoppenconferenties, oosterse hiërarchische structuren en andere kerkelijke groepen. Het eerste en tweede kwartaal van 2028 zijn vervolgens gewijd aan continentale evaluatievergaderingen. Tevens zal dan het Instrumentum laboris worden gepubliceerd voor de Kerkelijke Vergadering die in oktober 2028 zal plaatsvinden.

Een oproep om te bidden voor de paus

De brief van kardinaal Grech eindigt met een uitnodiging om te bidden voor de gezondheid van paus Franciscus, die sinds 14 februari nog steeds in het ziekenhuis ligt in de Gemelli-polikliniek in Rome.

 

Bron: Vatican News /RKKerk

Delen