Paus benoemt missiezuster tot secretaris van het dicasterie van het Godgewijde leven

zuster Simona Brambilla secretaris DIVCSVA
zuster Simona Brambilla secretaris DIVCSVA, foto: DIVCSVA

Zaterdag 7 oktober benoemde paus Franciscus  zuster Simona Brambilla, M.C., voormalig algemene overste van het Instituut van Consolata Missionarissen (Italië), tot secretaris van het Dicasterie voor Instituten van Gewijd Leven en Sociëteiten van Apostolisch Leven. Zij was als sinds 2019 lid van het Dicasterie.

Zuster Simona Brambilla is op 27 maart 1965 geboren in Monza, Italië. Ze studeerde in 1986 af als professionele verpleegster. In 1988 ging ze naar het Instituut van Consolata Missionarissen, waar ze in 1991 haar eerste religieuze professie aflegde. Tien jaar later, in 1998, behaalde ze een licentiaat in psychologie aan het Instituut voor Psychologie van de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit. In 2008 behaalde ze haar doctoraat in de psychologie aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit.

Bestuurlijke ervaring

Zuster Simona was enkele jaren als missionaris actief in Mozambique, waar ze in 1999, na haar eeuwige professie naar toe ging. Ze hield zich bezig met pastoraal werk met jongeren in het Macua Xirima Study Center in Maua. Van 2002 tot 2006 was ze docent aan het Instituut voor Psychologie van de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit. Bestuurlijke ervaring deed ze o.a. op in haar eigen congregatie.  Van 2005 tot 2011 was ze algemeen raadslid. Vervolgens werd ze 2011 verkozen tot algemene overste. Een functie die zij had tot mei 2023.

Unieke gebeurtenis

“Een ongekende gebeurtenis in onze geschiedenis als instituut ten dienste van de Apostolische Stoel,” staat te lezen op de website van het Dicasterie zelf. “Een gebeurtenis die een nieuwe visie opent op de dienst van het godgewijde leven in de versterking van de charisma’s van vrouwelijke instituten, in het bijzonder van missionaire roeping. We zijn er zeker van dat zuster Simona, dankzij haar bestuurlijke ervaring als Algemeen Overste en als missionaris, gevoeligheid en vaardigheden zal delen met de medewerkers van het Dicasterie die haar vandaag al verwelkomen in een geest van beschikbaarheid en hartelijkheid.”

Delen