Muurschildering onthuld in Utrechtse Wijk C ter gelegenheid van 90 jaar zusters Augustinessen

Muurschildering in Wijk C ter gelegenheid van 90 jaar Augustinessen van Sint Monica
Muurschildering in Wijk C ter gelegenheid van 90 jaar Augustinessen van Sint Monica

De zusters augustinessen van Sint Monica bestaan dit jaar negentig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is op 28 september, burendag, in de Waterstraat een muurschildering onthuld.

Er zijn voor God en mensen

In 1934 startte pater Sebastianus van Nuenen, pastoor in de Utrechtse Wijk C met enkele jonge vrouwen met het bieden van zorg in deze wijk. Het waren de crisisjaren en Wijk C, een volksbuurt kende veel arme gezinnen en werkloosheid. De opdracht van de zusters was eenvoudig: er zijn voor God en voor de mensen. De zusters hielpen in de gezinnen, gaven onderwijs en al snel werd Meisjesstad geopend, een opvanghuis voor dak- en thuisloze vrouwen en kinderen. Tot 2009 hebben de zusters hier opvang geboden. In de loop der jaren breidden zij hun werk uit naar o.a. Hilversum en Amsterdam.

Cadeau voor Wijk C

Voor het jubileum zochten de zusters naar een passend cadeau voor hun jubileum. Het moest iets tastbaars waar de hele wijk zich in zou kunnen vinden en wat tevens hun plek, hun plaats in hartje stad markeerde en voor Wijk C en de stad een aanwinst zou kunnen zijn. De witte muur van de buurman van het klooster werd al jarenlang beklad met graffiti. Daarom ontstond het idee om daar zelf iets moois voor te bedenken.

Muurschildering

Het werd een muurschildering door de bekende kunstenaar Janisdeman op basis van oude foto’s die kenmerkend waren voor de tijd dat de zusters begonnen in Wijk C. In het oorspronkelijke ontwerp was ook een raam getekend met daarin een zuster die toekeek op de kinderen. De gemeente gaf daarvoor echter geen toestemming. Er zijn echter wel enkele subtiele verwijzingen naar de zusters. Het gouden randje om het bordje Wijk C en de groene randen op de teilen verwijzen naar de kenmerkende groene en gouden biezen op het habijt van de zusters.

Op burendag werd de muurschildering onthuld door Lyset Janssen, directeur van het volksbuurtmuseum. Vervolgens bood overste zuster Mariëlle Oberndorff het kunstwerk aan de zusters, de wijk en de stad. Zij dankte daarbij de vele sponsors die dit hebben mogelijk gemaakt.

Betrokken buurt

Via KNR-PIN hebben ook de religieuzen in Nederland bijgedragen. Hoewel het project niet binnen de gebruikelijk criteria van KNR-PIN viel, is een uitzondering gemaakt. Dit omdat ze zusters zich met veel energie en hart en ziel inzetten voor de mensen die hulp hard nodig hebben, Ten tweede omdat bij dit project ook de buurt en de buurtbewoners nauw betrokken zijn en het daarmee een toegevoegde waarde heeft voor de saamhorigheid in de buurt.

Bekijk de onthulling:

Meer over de zusters Augustinessen

 

Delen