
Op woensdag 14 mei vond in Megen in Brabant de feestelijke lancering plaats van de uitbreiding van het Ons Kloosterpad. In de kloostertuin van de franciscanen, de Hof van lof, ontving gedeputeerde Bas Maes (cultuur, erfgoed, sport & vrijetijd) het eerste exemplaar van het kloosterfietsboekje. Deze bundel bevat 25 nieuwe kloosterfietsroutes, goed voor ruim 700 kilometer aan routes door de hele provincie. In samenwerking met de Provincie Noord-Brabant en de Vereniging Samenwerkende Kloosters in Nederland laat Brabant Partners hiermee zien hoe eeuwenoude kloosterwaarden als stilte, eenvoud en aandacht opnieuw betekenis krijgen in het Brabant van nu.
Sinds 2021 kunnen wandelaars het rijke erfgoed al ontdekken via het Ons Kloosterpad, ruim 330 kilometer etappewandelingen en rondwandelingen langs tientallen kloosters en abdijen. In 2025 breidt Brabant dit unieke netwerk uit met ruim 700 kilometer aan fietsroutes langs in totaal vijftig kloosters en meer dan 500 kapellen. Hiermee biedt Brabant het grootste aanbod aan fiets- en wandelroutes binnen het thema kloosterleven in de Benelux. Een bijzondere uitnodiging om te verstillen en te onthaasten in het ritme van de Brabantse natuur.
Bekende en onbekende parels
De kloosterfietsroutes bestaan uit elf etappes, met ieder een lengte tussen de zestig en zeventig kilometer. Ook zijn er veertien kortere fietsrondes, van tussen de veertig en vijftig kilometer. De etappes en routes voeren door steden als Den Bosch, Roosendaal, Eindhoven en Uden en pittoreske vestingstadjes Grave, Ravenstein en Megen. Sommige routes piepen kort de grens over, naar België. Onderweg doen fietsers bekende natuurgebieden en onbekende parels aan zoals de Maashorst en natuurgebied de Malpie. Het proeven van smakelijke kloosterproducten onderweg maakt de beleving compleet en verbindt het fietsen met de culinaire en ambachtelijke traditie van het kloosterleven.
Kloosterlingen vormen de bron van eeuwenoude kloosterwaarden zoals stilte, eenvoud, zelfvoorzienend leven en zorg voor de aarde en de medemens. De kloosterfietsroutes nodigen bezoekers uit om deze wereld van verstilling en bezinning in de Brabantse natuur te ontdekken. Alleen of samen kunnen zij op pad gaan, meer leren over de kloostergemeenschappen en ervaren hoe actueel en waardevol deze levenswijze nog altijd is in de hectiek van het moderne bestaan.
Stilte en aandacht voor het kleine en onooglijke
Tijdens de middag vertelde broeder Jan ter Maat, van het klooster van de franciscanen over Sint Franciscus die aandacht en zorg had voor de mindere, het kleine en het onooglijke. In deze tijd bieden de broeders met hun klooster in Megen voor de mensen van nu een plek waar ruimte is voor die stilte en aandacht voor het kleine. Mensen kunnen er even op verhaal komen. In de prachtige kloostertuin, de Hof van Lof, is het oorverdovend stil met alleen het gekwaak van de kikkers en het gezang van de vogels. Die stilte helpt mensen om aandacht te krijgen voor kleine wondertjes. “Deze aandacht voor het onbelangrijke, voor het onooglijke, voor het ongeziene, op deze plek, het is nog steeds dezelfde aandacht” zo denkt broeder Jan “die Franciscus had voor die onbelangrijke, die onooglijke, die ongeziene mens” Hij spreekt de hoop uit “dat het zoeken naar deze vorm van stilte vele fietsers op weg mag zetten, zoals ook al vele wandelaars Ons Kloosterpad hebben gevonden. Als je wandelt, als je fiets, valt op wat anders aan je aandacht zou zijn ontsnapt. Pas dan krijg je oog voor de kleine wonderen die er elke dag te ontdekken zijn.
En gevoelig geworden voor die wondertjes om ons heen, lukt het misschien ook weer om aandacht te hebben voor die mens die niet gezien wordt, of wordt buitengekeken. Want mensen zijn we allemaal. We moeten alleen tijd nemen, aandacht, om deze mens in de ogen te kunnen zien. En om dan te constateren: die mens, die is niet zoveel anders dan ikzelf. Die mens is mijn zuster, is mijn broeder.”
Goed leven in Brabant
De uitbreiding van het Brabants Kloosterpad sluit naadloos aan bij de nieuwe visie Goed Leven van Brabant Partners. Hierin staan aandacht, authenticiteit en verbinding centraal. Deze waarden komen tot leven in de kloosterroutes. Aan de routes worden door Brabant Partners verschillende stiltestations gerealiseerd. Zo kunnen bezoekers in natuurgebied Keent als eerste gebruikmaken van een hangmat in combinatie met bezinningsoefeningen. Om zo even tot rust te komen in een boomgaard. Elders aan de route wordt in samenwerking met KuntLoc en lokale partijen gewerkt aan landkunst voor verstilling en onthaasting. Dit gebeurt in het kader van Interreg-project ‘Parels in de helende landschappen’, een Vlaams-Nederlandse samenwerking rond natuur, erfgoed en duurzaam toerisme.
“Het Kloosterpad laat prachtig zien hoe recreatie en welzijn elkaar kunnen versterken,” zegt Heleen Huisjes, directeur van Brabant Partners. “Dat is precies waar onze visie Goed Leven om draait: genieten van alles wat Brabant te bieden heeft én iets teruggeven aan je omgeving. Vooral jonge wandelaars en fietsers zijn geïnteresseerd in wat dit pad biedt: bezinning, stilte, duurzaamheid en ontmoeting. Zo krijgen de kloosterwaarden van vroeger een eigentijdse betekenis. Het is mooi om te zien hoe natuur, erfgoed en welzijn hier samenkomen.”
“Met de nieuwe fietsroutes zetten we ons Brabantse kloostererfgoed letterlijk in beweging. Niet alleen te voet, maar ook op de fiets kan nu iedereen het verhaal van onze kloosters beleven. Zo combineren we cultuur met een gezonde dosis beweging, en we maken bijzondere plekken bereikbaar voor iedereen. Dit is precies waar we als provincie voor staan: zoveel mogelijk mensen laten genieten van ons cultureel erfgoed. Een dikke pluim voor alle partners en vrijwilligers die dit hebben gerealiseerd!”, aldus gedeputeerde Bas Maes (cultuur, erfgoed, sport & vrijetijd).
Betekenisvolle kloosterverhalen
Brabant Partners werkt voor de ontwikkeling van de kloosterfietsroutes nauw samen met de kloosters langs de route, via de Vereniging van Samenwerkende Kloosters. Zo halen we de meest bijzondere en betekenisvolle verhalen over het Brabantse kloosterverleden naar de oppervlakte en vertalen we de eeuwenoude kloosterwaarden naar het nu.
Praktisch
De etappes en fietsrondes lopen via het fietsknooppuntennetwerk van Brabant. Fietsers volgen de wit-groene bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt. De bordjes staan op palen langs de route. Alle routes zijn gebundeld in een boekje en online beschikbaar via VisitBrabant. In sommige kloosters kun je overnachten. Ook zijn er kloosterwinkels met ambachtelijke kloosterproducten. Kijk voor een overzicht op Klooster beleven
De fietsroute is te vinden via de website van Visitbrabant
Meer over het Brabants kloosterleven
Open Kloosterdag
Zondag 25 mei is het Open Kloosterdag. Zo’n twintig kloosters in het hele land, waaronder enkele in Brabant, openen hun deuren voor bezoekers. Thema van deze Open Kloostersdag is Wat geeft jou hoop? Kijk voor alle locaties en programma’s
18 mei Open Tuindag bij de Onze Lieve Vrouwe abdij in Oosterhout