Kruisweg van Servaes te zien bij Norbertinessen van Sint Catharinadal

Graflegging van christus, een van de staties van de Kruisweg van Servaes
Graflegging van christus, een van de staties van de Kruisweg van Servae

Onlangs werd de tentoonstelling van de ‘Kruisweg van Servaes’ geopend in priorij Sint-Catharinadal.  Deze bijzondere kruisweg is nog te zien t/m 27 maart en is onderdeel van het project VASTWEL.

De kruisweg van Servaes

De Kruisweg van Servaes bestaat uit veertien houtskooltekeningen die deze kunstenaar in 1919 maakte. Op de taferelen heeft Servaes het lijden van Christus op een zeer realistische manier weergegeven. De Kruisweg wordt beschouwd als een hoogtepunt in zijn werk en is erkend als Nederlands Cultureel Erfgoed. Geïnspireerd door de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, waarvan hij persoonlijk getuige was in Vlaanderen, heeft Servaes het lijden van Christus in al zijn rauwheid en menselijkheid afgebeeld. Zijn expressieve stijl maakte hem een pionier van het Belgische expressionisme.

Met steun van rijkssubsidie is de meer dan honderd jaar oude kruisweg recentelijk gerestaureerd door het restauratieatelier van het Rijksmuseum. Normaal gesproken bevindt de kruisweg zich in het privégedeelte van de Abdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot en is daarom niet toegankelijk voor het publiek.

Vanwege het project VASTWEL is deze bijzondere kruisweg nu te zien bij de Norbertinessen in Sint-Catharinadal.  Tijdens VASTWEL 2020 was hij al te zien geweest, zij het kort vanwege covid. Dankzij VASTWEL 2024 heeft Sint-Catharinadal opnieuw het privilege gekregen om deze speciale kruisweg te tonen, waarvoor ze de Trappisten van de Koningshoeven zeer dankbaar zijn.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 27 maart, elke woensdag en zaterdag in de ommegang van de kloosterkerk tussen 14.30 en 16.30 uur. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Bezinnende bijeenkomsten rond de Kruisweg

Er zijn vijf bezinnende bijeenkomsten van anderhalf uur met thema’s uit de kruisweg die aansluiten bij onze eigen levensweg. Er is telkens een korte inleiding en veel tijd voor gesprek en eigen verdieping.

De vijf bijeenkomsten kunnen los van elkaar gevolgd worden.
Ze zijn gratis toegankelijk. Een vrij gave wordt op prijs gesteld.

  • Donderdag 28 maart, van 10.00u tot 11.30u: Wie samen eet, blijft bij elkaar
  • Donderdag 28 maart, van 16.00u tot 17.30u : Veroordeeld worden en ten val komen.
  • Vrijdag 29 maart van 10.00u tot 11.30 uur: Ontmoetingen onderweg
  • Vrijdag 29 maart, van 16.00u tot 17.30u: Een kruis dragen
  • Zaterdag 30 maart, van 10.00u tot 11.30u: Dood en begraven? Tussen vergeten en weten.

Aanmelden kan per bijeenkomst op secretariaat@catharinadal.nl of info@delevensboom.net

VASTWEL

VASTWEL is een initiatief van het Leer- en Inspiratiehuis van Sint-Catharinadal en wil jaarlijks in de vastenperiode, van Carnaval tot Pasen, mensen inspireren en uitdagen om gedurende deze 40 dagen aan de slag te gaan met een thema. Door samenwerking met verschillende partners ontstaat er een divers programma met bijzondere ontmoetingen, leerzame momenten en inspirerende activiteiten.  We stimuleren bezinning in vele vormen en zo draagt VASTWEL bij aan de betekenis van de vastenperiode in een breder, moderner perspectief.  Jong en oud, ieder kan op eigen wijze, deelnemen aan VASTWEL. Het thema voor de vastenperiode 2024 is: Tussen Weten & Vergeten.

Meer over VASTWEL

Meer over de Norbertinessen van Sint-Catharinadal

Delen