Krona als hoofdzaak

Museum Krona bestaat dit jaar vijftig jaar. Omdat te vieren zijn er de komende tijd tal van exposities en activiteiten.
De feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Krona als hoofdzaak’ op zaterdag 13 mei markeert de start van Krona’s jubileumperiode. Tijdens de feestelijke opening zijn er diverse workshops en lezingen. Om 15.30 zal commissaris van de Koning, mevrouw Ina Adema de officiële opening verrichten.

Het museum maakt onderdeel uit van het middeleeuwse abdijcomplex waar ook de zusters Birgittinessen wonen. De permanente collectie bevat o.a. veel oude beelden en religieuze kunst. Ook is er een kloosterkruidentuin.

Krona als hoofdzaak

Van het Birgittijnse kroontje tot de creaties van Stephen Jones en hoeden gedragen door politici tijdens Prinsjesdag: de tentoonstelling Krona als hoofdzaak toont sluiers, kronen, hoeden en hun betekenis. Op een aanstekelijke en ongecompliceerde wijze verbeelden hoofddeksels hoe tijden veranderen, hoe een hoed, pet, sluier of kap groepen mensen bijeenbracht of juist van elkaar distantieerden. In deze expositie wordt ingespeeld op de naam van het museum. Krona is het Zweedse woord voor kroon en verwijst naar de bijzondere bekroning van de sluier van de zusters Birgittinessen die in de abdij naast het museum wonen en leven. 

Nieuw habijt en kroontje voor de Birgittinessen

Modeontwerper Addy van den Krommenacker, afkomstig uit Uden, ontwerpt ter gelegenheid van de tentoonstelling een habijt en bijbehorend kroontje anno 2023 voor de zusters Birgittinessen. Tijdens de openingsdag zal de modeontwerper een lezing geven hierover.

Ook 21 kunstenaars, aangesloten bij de stichting Maashorst Kunst (s.MaaK) hebben zich laten inspireren door het thema Krona als hoofdzaak. Ieder in zijn eigen discipline en met unieke uitingsvormen, heeft dit geleid tot een zeer diverse expositie die te zien is van dinsdag 16 mei t/m maandag 29 mei in de Feestzaal van Museum Krona.

Krona als hoofdzaak wordt samengesteld door team Krona in samenwerking met gastcurator en kunsthistorica Birthe Weijkamp.

Data: Van 13 mei t/m 22 oktober 2023

Meer informatie vindt u hier

Delen