Kloostergasten: Sharon de Miranda bij de trappisten in Zundert

Sharon de Miranda bij de trappisten in Zundert

In Kloostergasten verruilen bekende Nederlanders hun hectische leven voor een retraite achter de kloostermuren. TV-kok Sharon de Miranda verblijft drie dagen bij de trappisten in de abdij Maria Toevlucht in Zundert. Er wonen acht broeders. Guido van Belle, in een vorig leven psychotherapeut, trad er in 1995 in en is sinds 2020 de abt van het klooster.

Sharon groeide afwisselend in Nederland en op Curaçao op.  Haar jeugd werd getekend door het overlijden van haar vader; hij stierf toen Sharon nog maar vijf jaar oud was. Ging het gezin voor die tijd nog regelmatig naar de kerk, na de dood van haar vader was dat afgelopen. “God bestaat niet”, zei haar moeder. Er werd thuis ook niet meer gebeden. Maar een zeker verlangen naar geloof heeft Sharon altijd gehouden. In het klooster wil ze daar aandacht aan besteden, evenals aan het gemis van haar vader, over wie thuis maar weinig werd gesproken. Sharon: ‘”Doorgaan”, was mijn moeders devies, doorgaan en blijven lachen, dat heb ik meegekregen.’

Regel van Benedictus

In het trappistenklooster komen de broeders vijf keer per dag samen in de abdijkerk. Ze leven volgens de Regel van Benedictus, waarin ‘Ora et Labora’, bid en werk het hoofdaccent is. De trappisten voorzien in het onderhoud van hun abdij door bier te brouwen. Sharon de Miranda leeft mee in het ritme van de gebedsdiensten, neemt een kijkje in de brouwerij en natuurlijk in de kloosterkeuken.

Sharon is onder de indruk van de manier waarop de broeders leven. ’Dit is een andere wereld, maar ik voelde me zeer welkom. En als je zou vragen of ik mensen een kloosterbezoek zou aanraden, jazeker! Ga het maar eens doen, ga hier maar zitten zonder telefoon, ga maar eens mee om te kijken hoe te leven zonder vooroordelen. Dat is wel wat hier gebeurt’.

In de eerste aflevering ging presentatrice Astrid Joosten naar de Norbertinessen van Sint-Catharinadal. In aflevering twee zagen we Viggo Waas bij het Karmelklooster in Boxmeer. Vorige week was schrijfster Marion Bloem te zien die het Liobaklooster in Egmond bezocht.

Uitzending: Zondag 1 juli NPO2 22.10 uur.  Terug te kijken via NPOstart Daar zijn ook de afleveringen van vorig jaar terug te zien.

Meer over de trappisten in Zundert

Zelf te gast zijn in een klooster? Kijk bij de gastenverblijven

Delen