Klooster op Wielen opnieuw onderweg

Klooster op Wielen

Klooster op Wielen kijkt terug op vele positieve ontmoetingen met studenten deze zomer tijdens de introductiedagen van verschillende universiteiten. Het ‘tiny-klooster’ was te vinden op de campus market van de universiteit van Eindhoven en de introfestivals van Rotterdam en van Nijmegen. Religieuzen van verschillende kloosters waren erbij om in gesprek te gaan met jongeren.

In de ‘kloostertuin’ voor de caravan werd de aandacht van studenten getrokken door een rebus. Al puzzelend kregen ze de vraag: ‘Is er meer in het leven?’. Sommigen hadden hier nog nooit over nagedacht, anderen zijn hier al langer mee bezig.

Openheid

‘Er is zeker openheid onder studenten om in gesprek te gaan’, zegt Joachim Oude Vrielink ofm die deelnam met Klooster op Wielen bij het Radboud Introfestival in Nijmegen. ‘Ik merk dat de studenten graag de filosofische kant op gaan als ze spreken over zingeving. Jongeren hebben vragen als: Waarom is er lijden? Hoe grijpt God in in deze wereld? Zijn christendom en exacte wetenschap met elkaar te rijmen? Ik vond het goed en leuk om met hen in gesprek te gaan hierover.’

Heiligen hielpen mee

Ook mochten jongeren een kaartje pakken met een uitspraak van een heilige. Dit zijn heiligen uit verschillende kloostertradities, denk onder meer aan: Theresia van Lisieux, Vincentius a Paulo, Johannes Bosco en Clara van Assisi. “Best vaak was een uitspraak op een kaartje verrassend treffend voor een student”, vertelt Emy Jansons, coördinator van Klooster op Wielen. “Bijvoorbeeld een jongen die een kaartje trok over stilte. Hij gaf aan dat hij angst had voor de stilte. De broeder die hem het kaartje had gegeven kon daarover met hem in gesprek om samen te zoeken naar een manier om die angst om te zetten in vertrouwen.

Een andere student kreeg het kaartje ‘Ga heen en zet de wereld in vuur en vlam’ van de heilige Ignatius van Loyola. De grote glimlach op zijn gezicht verklapte dat deze uitspraak voor hem veelzeggend was.

Wonder boven wonder was het goed weer op de drie festivals en konden we heerlijk buiten staan voor de caravan. Toen in Nijmegen toch een enkel buitje viel, vulde de caravan zich langzaam met enkele jongeren die elkaar nog niet eerder hadden ontmoet en spontaan samen gingen delen over hun visie op het leven, op God en de wereld.

Komende activiteiten

Het Klooster op Wielen is een initiatief om in de wereld van jongeren een oase van zingeving te creëren. Een plek waar jongeren na mogen denken over levensvragen en met religieuzen van verschillende kloostertradities daarover in gesprek kunnen gaan. Voor velen is dit een eerste kennismaking met christelijk denken, kloosters en religieus leven. Het Klooster op Wielen staat op 22 oktober 2023 bij de Inspiratiedag van de Franciscaanse Beweging in Den Bosch en op 28 oktober 2023 voor Alle Zielen bij Abdij van Berne in Heeswijk Dinther. Kijk voor meer informatie op de website: www.kloosteropwielen.nl

Delen