Klooster op Wielen ontvangt jongerenprijs Fonds Kerk en Wereld

Het project ‘Klooster op Wielen’ viel woensdag 19 april 2023 in de prijzen bij de uitreiking van de jongerenprijs van het Fonds Kerk en Wereld. Tijdens een speciaal Wereldverbeteraarsdiner in de Gelderlandfabriek in Culemborg kwamen vertegenwoordigers van 52 jongerenprojecten samen om inspiratie op te doen en ervaringen te delen. Tijdens het diner werden ook geldprijzen uitgereikt aan elf projecten. Klooster op Wielen werd 6e en ontving een geldbedrag van duizend euro.

 

Klooster op Wielen

Klooster op Wielen is een project dat gedragen wordt door de KNR om met een ‘mini-klooster’ (omgebouwde caravan) naar festivals en introductiedagen voor studenten te gaan. Deelnemende religieuzen van verschillende ordes en congregaties creëren daar een oase van zingeving waar (seculiere) jongeren hen kunnen ontmoeten en samen een open dialoog kunnen voeren over levens- en geloofsvragen. Het Klooster op Wielen biedt ook een ‘kapel’ waar jongeren de kracht van stilte kunnen ervaren. En zij kunnen buiten voor de caravan in de ‘kloostertuin’ aan de slag met leuke reflectieve vragen en opdrachtjes rond zingeving.

 

Juryrapport

Frater Niek Hanckmann van de Commissie Presentie Religieuzen van de KNR en Emy Jansons, coördinator van Klooster op Wielen, mochten de prijs in ontvangst nemen. Ook kregen zij van de vakjury een formulier mee waarin onder meer te lezen is: “De jury is onder de indruk van dit leuke en creatieve project. De jury ziet de meerwaarde ervan in dat jongeren in contact komen met de monastieke traditie en kloosterlingen. De kracht van stilte onder de aandacht brengen bij jongeren is een belangrijk thema. Mooi om op een laagdrempelige manier de leefwereld van jongeren met die van kloosterlingen te verbinden!”

 

De jongerenprijs

Om kans te maken op de Jongerenprijs waren er een paar voorwaarden waar het project aan moest voldoen. Zo was het bijvoorbeeld belangrijk dat het plan goed aansluit bij een of meer van de drie thema’s van fonds Kerk en Wereld: verbinden; christelijk geloof actualiseren of praktiseren; en ontmoetingen tussen levensbeschouwingen.

 

Met het bijzondere diner bracht het fonds 200 jonge mensen samen die zich volop inzetten voor een betere wereld. Winnaar van de hoofdprijs van tienduizend euro, was stichting ‘De Kas’ uit Drachten. Met hun pop-up wil het team op een fysieke locatie tieners en jongeren een veilige plek bieden om hun talenten en vaardigheden verder ontwikkelen.

 

Video over Klooster op Wielen: 

Website Klooster op Wielen: www.kloosteropwielen.nl 

Meer informatie over de jongerenprijs van Fonds Kerk en Wereld: www.jongerenprijs.nl 

 

Delen