Karmeliet Eef van Vilsteren overleden

gebed kaars

Op vrijdagavond 15 december is pater Eef van Vilsteren o.carm. overleden. Hij was van 2010 t/m 2017 lid van de CMBR (het Centraal Missionair Beraad Religieuzen) en heeft daarin veel bijdragen voor het missionaire werk van de KNR.

Arbeidspastoraat

Eef van Vilsteren werd geboren in 1945 en trad in 1965 in bij de Karmelorde. In 1974 werd hij priester gewijd en was van 1975 tot 1983 pastor in Boxmeer. Vanaf begin jaren ’80 was hij werkzaam als arbeidspastor via het DISK (Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken). Hij was te vinden tussen de arbeiders op de werkvloeren van o.a. Akzo Nobel, Stork ketels en Holec. In die periode verdiepte hij zich in de oorzaken van armoede als gevolg van de bezuinigingen in de vrije markteconomie.  Vanaf 2001 was hij ook actief als teamleider van drie parochies in Almelo Zuid.  In de Nederlandse provincie van de Karmelorde was Eef van Vilsteren o.a. bestuurlijk actief als co-provinciaal en procurator.

Strijd tegen onrecht en armoede

Pater van Vilsteren voelde zich sterk verbonden met mensen aan de onderkant van de samenleving. Binnen de CMBR sprak hij vaak met grote passie over het concrete onrecht dat mensen kunnen ervaren. Hij kwam daar sterk op voor de armen wereldwijd maar zeker ook  in eigen land. Hij zorgde er binnen de CMBR voor dat ook die laatste groep niet vergeten werd. Zijn werk als arbeidspastor maar ook de moord op zijn oudere broer Herman die als missionaris streed tegen onrecht op de Filippijnen, hebben daar aan bij gedragen. Tot aan zijn dood bestudeerde hij de economische oorzaken van onrecht en armoede. De KNR is Eef dankbaar voor zijn grote inzet voor de CMBR.

Uitvaart

Op vrijdag 22 december is er om 10.30 uur een gebedsviering ter afscheid van Eef van Vilsteren in de Elisakerk in Almelo. Later die middag zal hij in kleine kring worden begraven op het kloosterkerkhof in Boxmeer.  De viering is te volgen via een livestream: www.kerkdienstgemist.nl

 

Delen