Documentaire over de Dominicanessen van Sint Cecilia ‘Getrouwd met Jezus’

Beeld uit de documentaire getrouwd met Jezus
Beeld uit de documentaire ‘Getrouwd met Jezus’

Documentairemakers Pien Veenink (22) en Anne Mulders (24) maakten voor hun studie Journalistiek de documentaire ‘Getrouwd met Jezus’ over Theresa Anne (36) en drie andere zusters in het Sint Rosa van Lima klooster in Sittard.

De vier zusters zijn alle vier afkomstig uit de Verenigde Staten en zijn lid van de Dominicanessen van Sint Cecilia in Nashville. Een congregatie gericht op onderwijs met missies over de hele wereld. Sinds een aantal jaren zijn ze ook gevestigd in Sittard waar ze actief zijn in het studentenpastoraat en bij catechese voor kinderen. Een van de zusters is lerares Engels op een middelbare school.

Voor de documentaire filmden de beide studentes een week lang in het klooster in Sittard. Daardoor kregen ze een goede inkijk in het leven van de zusters. Rode draad in de documentaire is het interview met zuster Theresa Anne die openhartig vertelt over haar roeping en haar leven, maar ook over hoe ze ook wel eens getwijfeld heeft.

Studente Pien licht de keuze voor dit onderwerp toe: “Ik las een artikel over een Vlaams meisje van 23 die het klooster in zou gaan. Ik vond het echt heel cool, want ik ben van dezelfde leeftijd, maar ik heb zo’n ander leven. Anne en ik dachten: Wat bijzonder eigenlijk, dat het leven van een leeftijdsgenoot zo anders kan zijn. Wij hebben zelf niets met religie. Het leek ons heel interessant om een film te maken over een onderwerp dat ver van onze eigen wereld afstaat.”

De twee studentes gingen goed voorbereid te werk. Ze verbleven eerst enkele dagen in een ander contemplatief klooster als een eerste kennismaking. Daar werden ze verwezen naar de zusters in Sittard. Na een eerste gesprek deden ze uitgebreid vooronderzoek voordat ze met de daadwerkelijk opnames begonnen. Door het langere verblijf, ontstond er een zodanige sfeer dat de studentes ook meer persoonlijke vragen durfden te stellen. Hierdoor ontstond aan het einde van de week een zeer open en persoonlijk gesprek met zuster Theresa Anne dat uiteindelijk ook leidraad in de film werd.

Door het maken van de film zijn de studentes anders gaan kijken naar de zusters. Pien: ” Gaandeweg hebben wij meer begrip voor hun keuze gekregen. Wij vinden het heel bijzonder dat deze jonge vrouwen hun leven hebben opgedragen aan Jezus en veel dingen in stilte doen. Ikzelf ben nu bijvoorbeeld alleen maar bezig met afstuderen en als ik wil ontspannen ga ik sporten of een film kijken, maar dat zijn alleen maar extra prikkels. En de zusters hebben echt zo’n innerlijke rust, daar zou iedereen iets van kunnen leren, denk ik.” Anne vult aan: “Wij hebben ook wel waardering voor de kernwaardes van het Christendom, zoals zorgen voor je naasten en de samenleving. Kijk eens naar anderen die totaal van jou afstaan en kijk wat je daarvan kan leren of kan meenemen in je eigen leven.”

De documentaire is te zien op NPO / 2doc in de serie ‘Makers van morgen’.  www.2doc.nl

Delen