Geslaagde Open Kloosterdag met mooie ontmoetingen

Ook bij de trappistinnen waren er goede gesprekken met de bezoekers

Vandaag, zondag 9 juni werd voor de elfde maal een Open Kloosterdag gehouden. Een geslaagde dag melden de deelnemende kloosters waarin ruimte was voor veel mooie gesprekken en ontmoetingen.

27 Kloosters openden vandaag hun deuren voor bezoekers. Zij waren welkom in de vieringen, op diverse plaatsen waren er rondleidingen, presentaties of workshops. Belangrijkste was echter op de meeste plaatsen de ontmoeting en gesprekken met de broeders, zusters en paters die wonen in de kloosters. Zij spraken met de bezoekers over hun dagelijks leven en hun keuze voor het klooster.

Het aantal bezoekers varieerde per klooster: van enkele tientallen tot zo’n 375. De vijftien kloosters die het aantal  al heeft doorgegeven ontvingen gemiddeld ruim 145 bezoekers. Naar verwachting zullen tussen de 2500 en 3500 mensen de Open Kloosterdag hebben bezocht. Bij een aantal kloosters lag dit bezoekersaantal hoger dan verwacht en moesten nog snel stoelen bijgeschoven worden.

Diverse programma’s

Bij de Norbertinessen van Sint-Catharinadal trok de tentoonstelling van zandsculpturen extra bezoekers. Bijzonder onderdeel bij de zusters van Liefde in Tilburg was de sing-a-long met bezoekers en een speciaal koor van zusters en vrijwilligers. De zusters augustinessen gingen in kleine groepen in gesprek met bezoekers in de vorm van een levend boek.
Door het mooie weer werden ook de verschillende kloostertuinen goed bezocht. De clarissen in Megen presenteerden in de tuin ook voor het eerst hun kloosterijs, dat ze onlangs samen met een lokale ijssalon hebben ontwikkeld.

Wat is jouw verhaal?

De KNR organiseert de Open Kloosterdag iedere twee jaar. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met de kloosters, hun bewoners en het religieuze leven van deze tijd. Het gaat bij de Open Kloosterdag niet zozeer om het gebouw, maar om de ontmoeting met de paters, broeders en zusters die er wonen. Ze vertellen tijdens zo’n dag graag over de keuzes die zij gemaakt hebben en over hun manier van leven. En gaan graag met bezoekers in gesprek over hun keuzes. Thema was dit jaar daarom: Wat is jouw verhaal?

Open Kloosterdag gemist? Of wil je nog eens terug voor een langere tijd: kijk op bij gastenverblijven

 

 

Delen