Film over franciscaanse missionaris Bert Hagendoorn op filmfestival

pater Bert Hagendoorn ofm in Papoea
Franciscaanse missionaris Bert Hagendoorn in Papoea. Foto: Week Nederlandse Missionaris

Tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) is de film The Silent Path te zien. De film is een portret van franciscaan Bert Hagendoorn. Hij leefde vijftig jaar als missionaris in de autonome Indonesische provincie Papoea.

Soebertono Mote was de naam die hij daar kreeg. Pater Hagendoorn was betrokken bij verschillende regionale gemeenschapsprojecten. Soms ging hij daarbij in tegen de wens van de kerk, bijvoorbeeld toen hij zich in de strijd tegen de aidsepidemie inzette voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Bert Hagendoorn (1942) was 58 jaar minderbroeder en 51 jaar priester. Een jaar na zijn priesterwijding vertrok hij  naar Papoea. In 1984 wordt hij Indonesisch staatsburger. Na bijna vijftig jaar keerde hij in 2019 terug naar Nederland en ging wonen in de communiteit Nijmegen. Hij overleed in 2020, tijdens de corona-epidemie.

Onvermoeibare geest

In de film combineert de maker Yonri Revolt dagboekaantekeningen van Hagendoorn met interviews en archiefmateriaal. Hij laat de missionaris niet alleen zien in zijn rol als priester bij doopplechtigheden en begrafenissen, maar als een gewone man in een bescheiden omgeving, onveranderlijk open voor de wereld om hem heen. Of hij nu gewond op een ziekenhuisbed ligt of geniet van een maaltijd met vrienden, Hagendoorn lijkt over een onvermoeibare geest te beschikken en een niet aflatend gevoel voor humor.

De film, die besluit met de grafrede bij Hagendoorns uitvaart, is zeker geen hagiografie. The Silent Path is eerder een verstilde herinnering aan een gedreven Nederlander die van Papoea zijn thuis maakte; een persoonlijk eerbetoon van de filmmaker aan een man die hem en vele anderen wist te inspireren.

International Film Festival Rotterdam

De film The Silent Path is te zien op 26, 29 en 30 januari 2024. Voor locaties en de trailer zie de website van het IFFR

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een toonaangevend cultureel filmevenement. Het is toegankelijk voor iedereen, waarbij meeslepende cinema en audiovisuele kunst centraal staan. Het is een van de grootste filmfestivals ter wereld, waar onafhankelijke filmmakers van over de hele wereld een ​​breed en divers publiek kunnen bereiken.

 

Lees meer over het werk van religieuzen in de missie

Delen