Film over Broeder Savio, een trappist die na bijna vijftig jaar Brazilië terugkeert naar Abdij Koningshoeven

Broeder Savio in Brazilië
Broeder Savio bij zijn huisje in Brazilië. Foto: Omroep Tilburg

Twintig jaar lang was broeder Savio trappistenmonnik op Koningshoeven. Vervolgens woonde hij bijna vijftig jaar als kluizenaar in Brazilië. De Tilburgse abdij verloor Savio uit het oog, tot de huidige abt, Dom Isaac, zijn oude broeder onlangs weer terugvond. En nu is broeder Savio weer terug in de abdij die hij een halve eeuw geleden verliet. Alagoinhas, de Braziliaanse stad waar de trappistenbroeder woonde, laat hij heel wat beter achter dan hij hem aantrof.

Eenvoudig leven in Brazilië

87 jaar geleden werd hij geboren als Lodewijk Heijl. Op zijn 18e trad hij in als trappist op Koningshoeven en veranderde zijn naam in broeder Savio. Op zijn 38e verliet broeder Savio de trappistenabdij en vertrok naar Brazilië. Daar leefde hij in zeer eenvoudige omstandigheden in de stad Alagoinhas. Afgelopen voorjaar kreeg broeder Savio bezoek uit de Tilburgse abdij. Dom Isaac, de huidige abt van Koningshoeve ging naar Brazilië  en zocht hem op.  En nu is broeder Savio terug op Koningshoeven. Het zal zijn laatste standplaats zijn.

Woonwijken

Tijdens zijn laatste weken in Alagoinhas, zocht Omroep Tilburg broeder Savio op.  Samen met hem bezochten de filmmakers de Braziliaanse stad en reisden door de omgeving.  In deze stad heeft broeder Savio in de loop der jaren een woningcoöperatie opgericht en twee complete nieuwe wijken laten bouwen met huizen voor de armsten. Daarnaast verrezen er scholen en kerken en kapellen. Voor de benodigde stenen voor de huizen, blies hij een oude steenfabriek nieuw leven in. Deze wordt nu omgebouwd tot dakpannenfabriek omdat daar meer vraag naar is.

Terug naar Koningshoeven

De filmmakers bezoeken broeder Savio ook als hij weer terug is in abdij Koningshoeven. “Het is nog een beetje wennen,” geeft hij toe. En er is veel veranderd in die vijftig jaar. “Als hij de kans krijgt, gaat hij nog wel terug naar Brazilië. Op bezoek.

Bekijk de film

Delen