Expositie Abdij van Berne: Kruizen voor hoop en vrede in Oekraïne

expositie kruizen heeswijk

Van 8 april t/m 20 mei is er in de Abdij van Berne een bijzonere expositie te zien.  Het is een tentoonstelling van zo’n 165 bijzondere metalen kruizen ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De expositie reist door Europa en doet dit voorjaar Heeswijk aan.

Kruis als boodschap van hoop

Nadat Rusland in 2022 een grootschalige invasie van Oekraïne had georganiseerd, kreeg kunstenaar smid Serhii Polubotko van zijn vriend Daniel Miklos een humanitair hulppakket voor soldaten toegestuurd. Het werd geleverd met een metalen kruis met de woorden ‘Voor vrede en hoop voor Oekraïne’. De boodschap vond een diepe weerklank bij Serhii, en hij daagde Oekraïense en internationale smeden uit om hun eigen kruisen te maken ter ondersteuning van deze hoop. Serhii: “Voor mij heeft het kruis de betekenis van kruispunt, conjunctie, een ontmoetingspunt, verticaal en horizontaal, Kosmos en Aarde, universeel en individueel. Wij geloven dat onze inspanningen een kleine stap zijn in de richting van vrede en een betere wereld.”

Kruizen gemaakt door kunstsmeden

De Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw organiseert samen met de initiatiefnemer collega smid/kunstenaar Serhii Polubotko een aantal exposities rondom kruisen gemaakt van staal door smeden van over de gehele wereld met een boodschap. Alle kruisen zijn handgemaakt, ca. 500 mm hoog gecombineerd met koper, messing of brons. De kruisvorm geeft in zijn basis eenvoudige vorm ook voor de ambachtslieden grenzeloze mogelijkheden om met het materiaal te spelen.
De kunstsmeden hebben elk vanuit hun eigen boodschap en in hun eigen vormentaal een kruis gesmeed, waardoor het een zeer gevarieerde expositie is geworden. De kruisen zijn allemaal vervaardigd met passie, grote creativiteit en vaardigheden, warme handen, hete vuren en hete harten. Gedurende de exposities worden  er door collega ‘s uit heel Europa nog kruisen gemaakt en aangeleverd en die oproep om dat te doen staat nog steeds. Er zijn inmiddels ruim 200 kruisen gemaakt, waarvan een 165 geëxposeerd.

De uiteindelijke standplaats voor de kruisen zal een monument voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne zijn. Zodra het vrede is zal een goede locatie uitgezocht worden.

Meer informatie en openingstijden

 

 

Delen