Film over de Kleine zusters van de H. Joseph en de opvang van Oekraïners

Poster voor de film 'Zusters' over de kleine zusters van de H. Joseph

Op zondagmiddag 16 april wordt bij het programma Kruispunt een documentaire uitgezonden over de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. De film laat zien hoe zij hun klooster, dat steeds verder leegkomt, nieuw leven geven door het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne.

In 1872 werd in Heerlen de zustercongregatie ‘Kleine zusters van de Heilige Joseph’ opgericht met als grondgedachte: helpen waar niemand helpt. Wat begon met zes vrouwen, groeide uit tot een congregatie van meer dan drieduizend zusters in eenentwintig kloosters. De jaren verstreken. Terwijl de wereld buiten het klooster in hoog tempo veranderde, nam binnen de muren van het rustige huis het aantal zusters geleidelijk af. Vandaag de dag wonen er dertig zusters in Huize de Berg.

Nieuw leven

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, toonde dit klooster wederom zijn vermogen zich te ontfermen over hen die hulp het meeste nodig hebben. De gemeente Heerlen realiseerde opvang voor 150 Oekraïense vluchtelingen in de oude sanatoriumafdeling van het huis. Sinds de zomer van 2022 delen de ‘zusters van Heerlen’ het klooster, de gangen en de heilige mis met de vluchtelingen. Niet alleen de vrouwen en kinderen krijgen een kans, maar ook het klooster krijgt een nieuw leven.

Tot wie keer je je na een botsing met het noodlot? Tot God, tot liefde, tot haat of tot de hoop? In de documentaire ‘Zusters’ van regisseuse Zorba Huisman ontmoeten we de vrouwen en kinderen die vanuit een hopeloze situatie belanden op een plek van geloof: het Heerlense klooster Huize de Berg. Aldaar worden zij aangesproken op hun persoonlijke veerkracht en wendbaarheid, met als doel de hoop te hervinden.

Première

De film gaat komende zaterdag in première filmhuis de Spiegel in Heerlen. Zowel burgemeester Roel Wever als Zorba Huisman zullen zaterdag vóór aanvang van de documentaire de avond inleiden. Het programma begint om 19:30 uur. Het geld van de toegangskaartjes gaat naar een goed doel ten behoeve van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Gratis entree is helaas niet mogelijk.

Uitzending zondag 16 april Kruispunt van KRO-NCRV om 17.10 uur op NPO2. Daarna terug te kijken via NPO Start

Films over Dominicanessen en Montfortanen

Kort geleden verschenen er nog twee films over religieuzen. Ook deze gaan over ouder worden, loslaten en een nieuwe toekomst.

Meneer pastoor, over de montfortanen in Schimmert en Genhout

De 2DOC van de EO ‘Meneer pastoor’ vertelt het verhaal van de 83-jarig pater montfortaan John van Oss, die mee dan veertig jaar pastoor was in de Limburgse dorpjes Schimmert en Genhout. Hij was er niet alleen pastoor maar ook zeer betrokken bij de gemeenschap. De tijd breekt aan om afscheid te nemen. Hij wordt opgevolgd door twee jonge medebroeders die onlangs zijn aangekomen vanuit Indonesië. In de film zien we hoe de pater John van Oss worstelt met het loslaten en afscheid nemen en hoe de twee jonge Indonesiërs enthousiast proberen zijn taken langzaam over te nemen.

Terug te kijken via NPO Start.

Dominicanessen van de H. Catharina van Siënna, en hun klooster Huize Bijdorp.

De film is deel van een tiendelige serie films over buitenplaatsen in Zuid-Holland, getiteld Verhalen van Hollands Buiten.  Het vertelt het verhaal over deze oude buitenplaats die de zusters in 1875 kochten. Anderhalve eeuw lang was Bijdorp voor de zusters hun thuisbasis, met onder meer een school, een noviciaat en een bijzondere kapel. Vanuit Bijdorp verrichtten de zusters hun werken voor de omgeving, de maatschappij, de zwakkeren en behoeftigen in de samenleving in Nederland en in het buitenland. Bijdorp werd ook de plek waar de zusters terugkeerden als zij zelf oud en behoeftig werden. Zo werd Bijdorp een ankerplaats in het leven van de zusters.

Maar de in 1841 opgerichte Congregatie nadert haar voltooiing. Daarom hebben de zusters werk gemaakt van de toekomst van deze bijzondere plek, waarin de geschiedenis en de waarden van hun werken en levensvisie zo verankerd liggen.

Te zien op de website www.hollandsbuiten.nl, onderdeel van de website Geschiedenis van Zuid-Holland.

Delen