Eind augustus organiseerden universiteiten en hbo’s traditiegetrouw introductiedagen voor nieuwe studenten. Het is een kennismakingsperiode waarin studenten de stad waar ze gaan studeren beter leren kennen en met alles wat daar in om het studentenleven te doen is. Klooster op Wielen was er ook bij in Maastricht, Tilburg en Nijmegen. Op elke plaats waren steeds twee of drie religieuzen van verschillende ordes en congregaties aanwezig bij het ‘mini-klooster’ om met jongeren in gesprek te gaan en hen uit te nodigen voor een van de activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het ontcijferen van een rebus met de vraag ‘Is er meer in het leven?’, een kaarsje opsteken of een kaartje met een uitspraak van een heilige pakken en daarop reflecteren.
Het klooster komt naar jongeren toe
“Ik vind het een goed initiatief omdat ‘de kerk’ naar de jongeren toekomt in plaats van dat we verwachten dat zij naar ons komen”, zegt broeder Fer van der Reijken, franciscaan, die zowel in Tilburg als in Nijmegen bij Klooster op Wielen was. “Het is goed om er zichtbaar te zijn met mensen in spijkerbroek en anderen in religieuze kleding. Voordeel van het laatste is dat je eerder gezien wordt, wat de studenten er dan ook bij mogen bedenken.” Het viel de broeder op dat er nu een hoge secularisatiegraad is onder jongeren: “Voor veel studenten is er – in eerste instantie – niks méér in het leven. In Tilburg had ik wel een ontwapenend gesprek met vier jongens die ineens kwamen aanwaaien. Ze stonden heel open. Ook al waren ze er maar kort, het was een goed gesprek.”
Persoonlijke ontmoetingen
Broeder Gerben Zweers, augustijn, stond in Maastricht en Tilburg. Studenten uitnodigen om een kaarsje op te steken werkte volgens hem goed om jongeren aan te spreken op de festivals. “Studenten reageren eerst wat op afstand, wat verwonderd. En soms ontstaat er een goed gesprek.”
Frater Niek Hanckmann viel het ook op dat studenten graag een kaarsje wilden opsteken. Daarnaast vroegen ze of ze binnen in de caravan mochten kijken waar spulletjes uit kloosters te vinden zijn, zoals een mooi Latijns missaal en een Mariabeeldje. Frater Niek: “Er zijn veel buitenlandse studenten die naar Nederland komen om te studeren. Zo sprak ik met een Hongaarse student over Catharina van Siena. En een Italiaanse studente vroeg of ze een gebed voor de ‘prayerwall’ mocht schrijven in haar eigen taal. Ik heb gezegd dat dat natuurlijk mag. God verstaat je in alle talen.”
Het belangrijkste voor broeder Gerben om deel te nemen aan dit soort dagen is om present te zijn als religieus. “In Tilburg kwam een jongen naar ons toe. Hij vroeg of hij een kaarsje mocht opsteken. Zijn opa was ziek en hij wilde graag dat hij beter zou worden. De jongen was gelovig en had zich kort geleden wat meer in het geloof verdiept. Hij vertelde over zijn oma die onlangs is overleden. Zij was niet of niet zo gelovig volgens hem en de student was bang dat zij nu in de hel zou zijn. Het deed hem goed om samen hierover te kunnen spreken.”
Zichtbaar zijn
Broeder Fer beaamt dat het goed is om met Klooster op Wielen zichtbaar te zijn. Zo had hij, samen met Frank Jansons, die ondersteunend aanwezig was, gesproken met een jongen waarvan zijn opa onlangs was overleden. Het overlijden had de student geraakt en hij wist er niet zo goed een weg mee. Samen hebben ze een kaarsje opgestoken en met de jongen gebeden en gesproken, ook over andere worstelingen in zijn leven. Het werd een betekenisvol moment.
Broeder Fer: “Ik vermoed dat veel studenten zonder bedding opgroeien en hun levensbeschouwing vrijwel helemaal zelf in elkaar moeten knutselen.” Daarom is het goed om met een initiatief als Klooster op Wielen er te zijn en in te spelen op waar bezoekers mee komen. Dat kan heel divers zijn. “Er kwam ook een queer”, vertelt broeder Fer, “ik heb welwillend beluisterd waar deze persoon mee worstelt in het leven. Ik vermoed dat studenten op dit soort festivals blij zijn als ze door ons gezien en bevestigd worden in wie ze zijn en hoe ze zoeken.”
‘Echt cool dat jullie hier zijn’
In de diversiteit aan studenten die op afstand of van dichterbij Klooster op Wielen hebben meegemaakt klonk een wel heel leuke reactie van een groepje studenten: “Echt cool dat jullie hier zijn!” Ook vanuit de organisaties van de introductiedagen in de verschillende steden kwamen positieve geluiden over onze aanwezigheid.
Vervolg aanbieden
Dit jaar hebben we voor het eerst een QR-code opgehangen bij het Klooster op Wielen welke verwijst naar de webpagina van de KNR met verschillende jongerencentra. Hiermee hopen we naast een mooie ontmoeting of het aansteken van een kaarsje, ook een passend vervolg aan te bieden aan jongeren die interesse hebben in een jongerenactiviteit of kloosterweekend/-retraite die vanuit de kloosters worden georganiseerd. Kijk hier voor op de jongerenpagina en in de agenda