Boodschap van paus Franciscus voor Wereldjongerendag: wees een baken van hoop

jongeren op smartphone

Komende zondag 26 november viert de katholieke kerk de Wereldjongerendag in bisdommen wereldwijd. Sinds 2021 vindt deze dag plaats op het Hoogfeest van Christus Koning, de laatste zondag van het kerkelijk jaar.

In zijn boodschap voor deze dag  roept paus Franciscus roept jongeren op een baken van hoop zijn. Hij spoort hen aan ‘om voor een levensstijl te kiezen die gebaseerd is op de hoop.’  Onder het motto “Laat de hoop u blij maken” (vgl. Romeinen 12, 12) adviseert paus Franciscus jongeren om elke dag een woord van hoop te delen op de sociale media. Hij schrijft: “Op sociale media lijkt het altijd makkelijker om negatieve berichten te delen dan berichten die hoop geven. Dus mijn concrete suggestie is dit: probeer elke dag een woord van hoop met anderen te delen. Probeer zaadjes van hoop te zaaien in het leven van je vrienden en iedereen om je heen.”

Duizenden smartphones

Met het licht van de hoop is het mogelijk om anders naar de wereld te kijken, zegt de paus: “Soms, als je ’s avonds uitgaat met je vrienden, neem je je smartphone mee en gebruik je die als zaklamp. Bij grote concerten bewegen duizenden van jullie deze moderne lichtjes op het ritme van de muziek; het is een indrukwekkend gezicht. ‘s Nachts laat het licht ons de dingen op een nieuwe manier zien en zelfs in de duisternis straalt een bepaalde schoonheid. Zo is het ook met het licht van de hoop dat Christus is. Door Jezus, door zijn verrijzenis, wordt ons leven verlicht. Met hem zien we alles in een nieuw licht.”

Het gebed is nodig om onze hoop te voeden. Paus Franciscus benadrukt daarom het belang van het blijven bidden. “Nadat de vlam van hoop in ons is ontstoken, kunnen er momenten zijn waarop deze dreigt te doven door de zorgen, angsten en druk van het dagelijks leven. Een vlam heeft zuurstof nodig om te blijven branden en uit te groeien tot een groot vreugdevuur van hoop. De zachte bries van de Heilige Geest voedt onze hoop,” schrijft hij. “Hoop wordt gevoed door gebed. Gebed bewaart en vernieuwt hoop.”

Pelgrims van hoop

Paus Franciscus blikt ook terug op de Wereldjongerendagen in Lissabon. Hij noemt deze dagen een ‘explosie’ van licht en vreugde. Op het einde van deze dag kondigde hij de volgende Wereldjongerendagen aan. In 2027 trekken de jongeren naar Seoul in Korea. Maar daarvoor, in 2025, nodigt paus Franciscus de jongeren uit om naar Rome te komen voor het Heilig Jaar, waar zij met vele anderen ‘pelgrims van hoop’ zullen zijn. Ook jongeren in Nederland zijn daarvoor uitgenodigd.

 

Lees de hele boodschap bij rkkerk.nl

Lees meer over de Bedevaart naar Rome in 2025

Delen