In de Gemmakapel in Sittard werd vrijdag 23 november het 336 pagina’s tellende boek Passiezusters gepresenteerd. In het boek is niet alleen de geschiedenis van deze kapel beschreven, maar ook die van de zusters passionistinnen, die zich in 1938 vanuit België in Sittard vestigden.
Het allereerste exemplaar van Passiezusters was voor zuster Jovita Kaffener C.P. Zij is de allerlaatste zuster van passionistinnen in Nederland. Zij beschreef onder andere hoe het voor haar en haar medezuster was om een aantal jaren geleden het klooster en de Gemmakapel in Sittard vanwege hun gevorderde leeftijd achter te laten. Ze zei erg blij te zijn dat vrijwilligers en de zusters van het Kostbaar Bloed de kapel nu in stand houden.
Heilige Gemma en Toon Hermans
Ook was ze er verheugd dat de geschiedenis van haar congregatie nu in een boek is vastgelegd. Dit gebeurde door een aantal auteurs onder redactie van Kees Schutgens en Chris Dols. Deze laatste lichtte tijdens de presentatie toe welke onderdelen in het boek zijn beschreven: de architectuur van het klooster, de komst van de zusters, de devotie voor de H. Gemma Galgani, het spreekkamerpastoraat van de zusters en uiteraard de speciale band die cabaretier Toon Hermans met de H. Gemma had. Hij genas als kind van een ernstige ziekte, nadat zijn moeder een noveen tot Gemma had gehouden.
Betekenis van contemplatief leven
De passionistinnen zijn slotzusters, die in de Gemmakapel in Sittard een contemplatief leven leidden. “Het is opmerkelijk dat kloosters sluiten, terwijl er in de samenleving juist steeds meer belangstelling voor religieus leven ontstaat,” constateerde pater Mark Robin Hoogland, de provinciaal overste van de pater passionisten. In zijn toespraak ging hij ook in op de betekenis van contemplatief leven. Hij noemde het belangrijk dat er heilige plekken in de samenleving blijven.
Passiezusters is verschenen bij Uitgeverij Verloren in Hilversum en voor €35 in de boekhandel verkrijgbaar.