Bijzondere Graduale tentoongesteld in Klooster Sint Agatha

Miniatuur uit de graduale van Johannes van Deventer Klooster Sint Agatha

De bibliotheek van Klooster Sint Agatha (gemeente Land van Cuijk) is de enige in Nederland die sinds de middeleeuwen op dezelfde plaats bleef. Het kruisherenklooster is gesticht in 1371 en de boekencollectie bevat een tachtigtal middeleeuwse handschriften. De kostbaarste schat is een mooi verlucht Graduale. Dit is rond 1500 door kruisheer Johannes van Deventer vervaardigd. Het is inmiddels al 500 jaar in het klooster in bewaring. Het reusachtige koorboek met prachtige miniaturen weegt maar liefst 22 kilo.

Unesco

Vanwege de unieke situatie en de kwaliteit van het handschrift is het sinds december 2023 opgenomen in het Unesco Nederlands Memory of the World Register. Hierin wordt uitzonderlijk documentair erfgoed geregistreerd dat van groot belang is voor Nederland. De Unesco Commissie onder leiding van Kathleen Ferrier heeft 15 december in Klooster Sint Agatha de Unesco vlag uitgereikt.

Tentoonstelling Verborgen boekenpracht

De Graduale en een groot aantal andere oude boeken uit de bibliotheek zijn voor het eerst te zien in de tentoonstelling ‘Verborgen boekenpracht; de kloosterbibliotheek van Sint Agatha.’ Ook is hier werk te zien van broeder Edgard Claes, een internationaal vermaard kunstboekbinder, die in Sint Agatha woont en zijn atelier heeft.

De tentoonstelling is geopend vanaf Tweede Paasdag, 1 april.

Meer informatie over openingstijden: www.kloostersintagatha.nl

Delen