Beweging van Barmhartigheid vraagt nominaties voor Compassieprijs

De ontmoeting Compassie en kunst

Jaarlijks reikt de Beweging van Barmhartigheid de Compassieprijs uit aan een persoon, initiatief of organisatie die in staat is om ‘harten te verwarmen, mensen te verbinden en welzijn te bevorderen’. In 2024 staat de Compassieprijs in het teken van Kunst.

De Compassieprijs

De Compassieprijs vindt haar oorsprong in het internationale Charter for Compassion dat oproept om de ‘Gulden Regel’ weer in ere te herstellen. Het initiatief hiertoe werd in 2009 genomen door de Britse schrijfster Karen Armstrong. Sinds 2011 reikt de Beweging van Barmhartigheid de Compassieprijs jaarlijks uit aan personen of projecten die erin geslaagd zijn compassie zichtbaar of voelbaar te maken. De prijs bestaat uit een oorkonde, een compassielamp en een geldbedrag.

Ieder jaar heeft de Compassieprijs een ander thema. In 2023 was het thema gericht op scholieren. Dit jaar staan kunstenaars centraal.

Meer informatie en nominatieformulier

Beweging van Barmhartigheid

De Beweging van Barmhartigheid werd 25 jaar geleden opgericht door enkele fraters van Tilburg. Zij zochten naar mogelijkheden om de spiritualiteit van barmhartigheid nieuw leven in te blazen. Barmhartigheid is voor hen ‘met ons hart meeleven met de ander, vooral met hen die het moeilijk hebben en kwetsbaar zijn’.  Ook de zusters van Liefde uit Tilburg zijn van meet af aan betrokken geweest bij de Beweging.

De Beweging van Barmhartigheid wil actief meewerken aan een mooiere en betere wereld. En is ervan overtuigd dat barmhartigheid, compassie en mededogen daarbij een heel belangrijke rol spelen. Want omzien naar elkaar is een van de belangrijkste voorwaarden voor een menselijker samenleving.

Iedereen heeft een barmhartige levenshouding al in zich, maar je kunt die houding ook verder ontwikkelen. Daar wil de Beweging bij helpen. Dat doet ze door het organiseren van ontmoetingen, lezingen en andere activiteiten en het publiceren van artikelen op de website. Ook zijn er regionale kringen waarin mensen regelmatig samenkomen om te spreken over allerlei thema’s die te maken hebben met een barmhartige levenshouding.

In het KNR-Bulletin van april 2024 vindt u artikel de Beweging van Barmhartigheid waarin zuster Mariëtte Kinker van de Zusters van Liefde over het ontstaan en de relevantie in deze tijd.

Delen