Baan een weg voor de Heer. Digitale Adventsretraite van de jezuïeten

Ook dit jaar bieden de jezuïeten via de website ignatiaansbidden.org weer een digitale retraite aan op weg naar Kerstmis.  De teksten zijn dit keer geschreven door Bastiaan van Rooijen sj.

Digitale retraite

Als deelnemer aan digitale retraite ontvang je in de adventstijd dagelijks een gebedsmail. In deze mail staat de meditatie voor de volgende dag. Zo’n meditatie bestaat uit een Bijbeltekst en enkele vraagjes die je helpen om de woorden binnen te laten komen in je hart. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je hiervoor uittrekt. Je kunt deze retraite doen waar en wanneer het je past: in de bus, ’s morgens bij het opstaan, ’s avonds bij een kaarsje in een gebedshoek, alleen of samen met anderen. Je kunt er elke dag vijf minuten aan besteden, maar je kunt er ook een half uur of langer mee bidden. Je kiest het zelf.

Baan een weg voor de Heer

Het thema van deze retraite is ‘Baan een weg voor de Heer’.  De schrijver, jezuïet Bastiaan van Rooijen zegt hierover: “We zijn natuurlijk op weg naar kerst, maar vooral naar een persoon. In het christelijke geloof is dat altijd zo. Met kerst is dat naar zijn geboorte, met Pasen naar de verrezen Jezus. Hoe die reis zal verlopen is persoonlijk. Je kunt zeggen: we leven collectief toe naar kerst, maar de uitnodiging van deze retraite is een weg te vinden waarop jij persoonlijk kunt gaan, die aansluit bij jouw leven.” Het begint met de vraag om aandachtig te zijn voor de uitnodigingen van God in ons leven. “In zo’n retraite neem je tijd om stil te worden, wat rust te nemen. Dan komt er van alles in je op: mensen, dingen die we nog moeten doen, dit, dat… Daar neem je eerst wat afstand van. Later ga je daar opnieuw naar kijken, met een gebedshouding. Dan kan, wat er in je opkomt, gekleurd worden door de Bijbeltekst waarmee je bidt. ”

Ignatiaans bidden

De retraite is gemaakt door het Platform voor Ignatiaanse spiritualiteit. Deze organisatie houdt zich bezig met ignatiaanse spiritualiteit. Zowel in de fysieke wereld als in de digitale wereld.  Ze organiseren retraites, begeleiden mensen en groepen op hun geestelijke reis, maken dagelijks een gebedspodcast, een webmagazine, een tijdschrift en nog veel meer. De ignatiaanse spiritualiteit komt van Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïeten.

Aanmelden voor de Adventsretraite

Meer over het platform voor Iganitiaanse spiritualiteit

 

 

Delen