Animatiefilm over de stichter van de Jezuïeten: God vinden in alle dingen

Ignatius van Loyola
Ignatius van Loyola, afbeelding Jedi Noordergraaf, Studio Vandaar

De Nederlandse en Vlaamse jezuïeten maakten ter gelegenheid van hun jubileumjaar een animatiefilm over de bekering van hun stichter, Ignatius van Loyola. Op 20 mei 1521 raakt Ignatius van Loyola gewond door een kanonskogel. Zijn been ligt in puin. Een lang ziekbed volgt. Eerst wil hij maar één ding: zijn leven als ridder zo snel mogelijk weer oppakken. Maar dan ontdekt hij dat God andere dingen voor hem in petto heeft. Twintig jaar later sticht hij met enkele vrienden de Sociëteit van Jezus, ook wel bekend als de jezuïetenorde. Wat is er in tussentijd gebeurd?

Donderdag 20 mei is het precies 500 jaar geleden dat die kanonskogel het been van Ignatius verwondde. Voor de jezuïeten wereldwijd is dat het startsein van een jubileumjaar.

Film van de Nederlandse en Vlaamse jezuïeten in 13 talen

De Nederlandse en Vlaamse jezuïeten maakten voor deze gelegenheid een animatiefilm over de kanonskogel en de bekering die Ignatius in de jaren daarna doormaakt. Een bekering die zich laat samenvatten met deze zin: Ignatius ontdekte meer en meer hoe je God kunt vinden in alle dingen.
Deze film verschijnt in ten minste 13 verschillende talen. Waaronder het Japans, Birmees, Engels, Spaans, Arabisch en Italiaans. Bij de film zijn ook tien verwerkingsvragen toegevoegd

De makers van de animatiefilm over Ignatius maakte eerder al een animatiefilm over de vermoordde Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt. Die film werd vaker dan honderdduizend keer bekeken.

23 mei: wereldwijd gebed

Om het begin van dit belangrijke jaar voor de ignatiaanse familie biddend te markeren, organiseren de jezuïeten op 23 mei een online gebed, toegankelijk voor iedereen. Dit gebed zal ongeveer 35 minuten duren en wordt uitgezonden in drie tijdzones: om 20u in Manilla (PhST), om 20u in Rome (CEST), en om 20u in New York (EDT). Telkens zijn er drie taalversies beschikbaar: Engels, Spaans en Frans.

Het gebed zal een bijdrage bevatten van pater generaal Arturo Sosa en getuigenissen van mensen uit de verschillende jezuïetenconferenties. Paus Franciscus zal zich bij ons voegen in het gebed.

Ga 23 mei om 20.00 uur naar deze link om mee te bidden.

Alles over het Ignatiusjaar

Delen